PROŠIRENA JE ISTRAGA

Pogledajte zaplijenjenu kolekciju Tateovih luksuznih automobila: Tu su Rolls-Royce, Porsche, BMW, Mercedes...

Prošli su tjedan rumunjske vlasti zaplijenile Tateovu imovinu u vrijednosti gotovo četiri milijuna dolara

Zaplijenjeni automobili

 Daniel Mihailescu/Afp

Rumunjska policija proširuje istragu protiv kontroverznog influencera Andrewa Tatea dok užurbano radi na podizanju optužnice.

Prošli su tjedan rumunjske vlasti zaplijenile Tateovu imovinu u vrijednosti gotovo četiri milijuna dolara. Među 29 zaplijenjenih pokretnina su motori, luksuzni satovi i goleme svote novca u nekoliko različitih valuta. Automobili, uključujući Rolls-Royce, Porsche, BMW i Mercedes-Benz, uklonjeni su s Tateova imanja u subotu. "Zapljene su izvršene po nalogu tužitelja Uprave za istraživanje organiziranog kriminala i terorizma", priopćila je Agencija za povrat i upravljanje imovinom (ANABI).

Omraženi Andrew Tate i njegov brat Tristan uhićeni su 29. prosinca u Bukureštu. Rumunjske vlasti sumnjiče braću Tate i još dvojicu rumunjskih državljana za vođenje organizirane kriminalne skupine i silovanje. Braća Tate navodno su namamili najmanje šest žena u Rumunjsku uz lažna obećanja o ozbiljnoj vezi ili braku.

image
Daniel Mihailescu/Afp

Kad bi došle u njihovu rumunjsku vilu, žene su bili prisiljene raditi kao seks-modeli na njihovim webcam stranicama. Dvije su žene u istrazi javno zanijekale da su ih maltretirala braća Tate. Sud je odbio žalbu pa je odlučeno da osumnjičeni ostaju u pritvoru u Rumunjskoj još 30 dana.

Zapljena automobila mogla bi biti znak da se rumunjske vlasti pripremaju za sljedeću fazu u slučaju, osiguravajući imovinu kao jamstvo za potencijalne zahtjeve žrtava za odštetu, u slučaju da Andrew Tate ili njegov brat Tristan budu optuženi za trgovinu ljudima. Racije na još sedam nekretnina, uključujući novouređenu vilu ispod Karpata, smatraju se znakom da istražitelji proširuju potragu za dokazima. Kako je Andrew Tate zaradio novac, ključni je dio te istrage, a policija želi znati je li namamio žene u Rumunjsku obećanjima o ozbiljnoj vezi ili braku, prije nego što ih je prisilio ili manipulirao da rade za njega kao modeli u chat sobama za odrasle.

Tateovi "fanboysi" liju suze ovih dana i bespogovorno staju u njegovu obranu. S druge strane, mnogi sa zanimanjem promatraju kako se odvija drama oko braće Tate, nadajući se da će ovaj slučaj, ako ništa drugo, promijeniti nabolje rumunjski pravni sustav.

image
Daniel Mihailescu/Afp
image
Daniel Mihailescu/Afp

Rumunjska je jedna od članica EU s najvećim brojem žrtava trgovine ljudima. Samo 2021. godine rumunjska vlada identificirala je 488 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 378 u svrhu seksualne eksploatacije. U svojoj posljednjoj analizi, Državno tajništvo SAD-a ističe da rumunjska vlada ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže znatan napor.

Ništa bolji nisu ni zakoni koji štite žrtve silovanja. Otkad je 2016. ratificirala Istanbulsku konvenciju, Rumunjska je uložila napor u gradnju zakonodavnog, političkog i institucionalnog okvira za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama. No, i dalje ne ulaže dovoljno napora u prikupljanje podataka o nasilju nad ženama i sustavno osposobljavanje stručnjaka koji se bave žrtvama seksualnog nasilja.

image
Daniel Mihailescu/Afp
image
Daniel Mihailescu/Afp
image
Daniel Mihailescu/Afp

"Definicija silovanja u Kaznenom zakonu nije usklađena s Istanbulskom konvencijom i treba je izmijeniti da bi uključila pojam nedostatka slobodno danog pristanka. Osim toga, zemlji nedostaje odgovarajuća geografska distribucija uspostavljenih centara za slučajeve silovanja ili seksualnog nasilja", ističe u analizi iz lipnja 2022. stručna skupina za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) Vijeća Europe.

Upravo je te nedostatke iskoristio notorni Andrew Tate kad je odlučio 2017. preseliti se u Rumunjsku.

- Jedan od [mojih razloga] je #MeToo era. Ljudi kažu ‘O, ti si silovatelj‘. Ne, nisam silovatelj, ali sviđa mi se ideja da mogu raditi što želim, volim biti slobodan. Ako ona ode [rumunjskoj] policiji i kaže: ‘Jučer me silovao‘, oni će reći: ‘OK. Imate li dokaze? Imate li CCTV snimku?‘ - rekao je Tate gostujući u jednom podcastu.

image
Daniel Mihailescu/Afp
image
Daniel Mihailescu/Afp

Ništa od toga nije dokaz da je Andrew Tate bio umiješan u trgovinu ljudima ili silovanje, ali njegova procjena odnosa Rumunjske prema seksualnim zločinima nije pogrešna, ističe Laura Stefan, pravna stručnjakinja i aktivistica za borbu protiv korupcije koja radi u think tanku Expert Forum.

"U neku ruku, on je u pravu", rekla je Stefan za BBC. "Slušajući njega i način na koji je objasnio zašto je došao ovamo, mislim da je, nažalost, dobro izračunao."

Prošle je godine Rumunjska postigla dovoljan napredak da bi je američko izvješće o trgovini ljudima skinulo s popisa za praćenje, ali i dalje postoji zabrinutost zbog umiješanosti rumunjskih dužnosnika u trgovinu ljudima. Slučaj braće Tate zato pomno promatra ne samo Rumunjska, nego i međunarodne institucije diljem svijeta.

image
Daniel Mihailescu/Afp
image
Daniel Mihailescu/Afp

Optužbe protiv osumnjičenih još nisu podignute, ali Mihaela Dragus, glasnogovornica rumunjske Nacionalne agencije za borbu protiv trgovine ljudima, kaže da slučaj šalje snažnu poruku i trgovcima i žrtvama.

- Činjenica da je pravosudni sustav odlučio zadržati braću u pritvoru, čak i tijekom preliminarne faze [slučaja], šalje vrlo važnu poruku - kaže Dragus.

Policija ima manje od dva tjedna da podigne optužnicu protiv braće Tate ili pronađe dovoljno dokaza da uvjeri suca da produlji njihov pritvor dok traje istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:56