KAOS U RUSIJI

‘Pogledate je u oči, a ona vas krene naganjati‘: Podivljale deve siju teror, građani u strahu

Ruski umirovljenik iz Astrahanske oblasti pustio je krdo deva za koje se više ne može brinuti, a vlasti se oglušuju o pozive u pomoć
Deve, ilustracija
 Tass/Ddp Usa/Profimedia

Ruski umirovljenik iz Astrahanske oblasti izazvao je kaos u okolnim selima kad je na slobodu pustio krdo od 80-ak deva za koje se više ne može brinuti, a vlasti se oglušuju o pozive u pomoć stanovništva čiju imovinu životinje uništavaju.

Stanovnici Oranžereja, Fjodorovke i Ninovke uglavnom su se zabarikadirali u svoje kuće dok životinje 83-godišnjeg Rusa Jurija Serebrjakova haraju njihovim poljima i voćnjacima u potrazi za hranom, prenosi BBC.

Djecu se ne usude pustiti da se igraju vani.

Stanovnica Jelena Baktemjeva kazala je za ruske medije da su deve potrgale ograde u nastojanju da dođu do hrane, a dio kuća ostao je bez plina i vode jer se životinje trljaju o instalacije.

Od novih okota u proljeće krdo je postalo vrlo agresivno, tvrde stanovnici.

Ako pogledate životinju u oči ona vas počnje naganjati, kaže Baktemjeva, "i morate početi bježati".

Hrabriji stanovnici dežuraju danonoćno i tjeraju životinje iz svojih voćnjaka.

Selima sada tumara 57 deva i ne znamo kako to zaustaviti, kaže stanovnica Fjodorovke Valentina Malikova.

Deve uništavaju i nadgrobne spomenike.

Njihov vlasnik Serebrjakov, koji je deve uzgajao 25 godina, odlučio ih je pustiti na slobodu kad je shvatio da se više ne može za njih brinuti, a odbacuje krivnju za štetu i poručuje stanovnicima sela da su sami krivi jer im u okolici raste obilje mahunarke koja je njihova omiljena hrana.

Lokalna vlast tvrdi da je do sada izdala šest novčanih kazni vlasniku u ukupnom iznosu od oko tisuću kuna, no on ih ignorira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:32