ZARAZA OPET BUKTI

Pogoršava se epidemiološka situacija u Sloveniji, vlada najavljuje striktniju kontrolu propusnica

Kako prenose mediji, to posebno važi za zapadni dio zemlje, gdje je u zadnje vrijeme najviše zaraženih
Slovenski premijer Janez Janša
 Jure Makovec/AFP

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, a vlada najavljuje striktniju kontrolu covid propusnica, za sada bez uvođenje novih mjera.

U zadnja 24 sata potvrđeno 1965 novih zaraza koronavirusom, uz devet preminulih, a u bolnicama je 10 posto više oboljelih nego prije tjedan dana, objavila je u petak slovenska vlada.

"Btroj zaraza raste, zbog toga je nužno da se i dalje držimo svih zaštitnih mjera, a najvažnije je cijepiti se kako bismo zaustavili širenje epidemije", navela je vlada Janeza Janše u petak na Twitteru, najavivši da će centri za cijepljenje biti otvoreni i u dane vikenda, te da će se oštrije nego do sada kontrolirati covid propusnice.

Kako prenose mediji, to posebno važi za zapadni dio zemlje, gdje je u zadnje vrijeme najviše zaraženih. Zato će covid propusnice ubuduće, najavljuju, kontrolirati inspektori, nakon što se pokazalo da ih na primjer vlasnici lokala i nekih drugih mjesta gdje je uz potvrde moguće okupljanje ljudi nisu nadzirali kako treba, a dodatne kontrole uvest će se i u radnim sredinama.

Sa 6867 testova potvrđeno je 1965 zaraza, uz udio pozitivnih od 28,6 posto među testiranima. što govori o pogoršanju epidemiološke situacije u zadnje vrijeme.

Prije sedam dana bilo 1100 novozaraženih uz 21,4 posto pozitivnih nalaza i kad je umrlo pet osoba,uz 27,8 posto pozitivnih testova.

Sedmodnevni prosjek zaraženih ujednom danu povećao se u petak za 9,4 posto i iznosi 1437 slučajeva zaraze, u porastu je i 14-dnevna incidencija koja je iznosi 760, dok je aktivno trenutno 16.040 slučajeva.

Pogoršava se i stanje u bolnicama, gdje je sada već 440 oboljelih, od čega njih 122 na intenzivnom liječenju.

Prije tjedan dana bilo je 403 hospitaliziranih, od čega 116 na intenzivnim odjelima, a infektolozi predlažu da se uvedu nove restrikcije i protuepidemijske mjere nakon što broj bolesnika na intenzivnim odjelima prijeđe 150.

Broj cijepljenih punim dozama cjepiva pomalo se povećava i trenutno izunosi 52,6 posto populacije, dok je najmanje jednu dozu dobilo 56 posto stanovništva.

Na novom epidemiološkom zemljovidu Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija ostaja kao cijelina označena tamno-crvenom bojom, koja označava najlošiju epidemiološku sliku, a premijer Janez Janša ne isključuje uvođenje novih restrikcija i moguće zatvaranje društvenog života ako se trendovi razvoja epidemije uskoro ne preokrenu, javljaju slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2021 13:40