BUKTI ZARAZA

Pogoršava se epidemiološka situacija u Sloveniji, vlada zasad ne najavljuje nove mjere

Inspektori su u ponedjeljak počeli pooštreno provjeravati covid propusnice te sankcionirati one koji ih nemaju
 Ales Beno/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Zbog daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije, u Sloveniji se pojačavaju kontrole putnika u javnom prometu, a razmišlja se i o uvođenju dodatnih mjera, premda ih vlada zasad ne najavljuje.

Četvrti val epidemije covida-19 ne jenjava, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 707 novih zaraza, skoro dvostruko više nego prije sedam dana. Jedanaest oboljelih je preminulo, a udio pozitivnih testova iznosio je 34 posto, najviše dosad od početka epidemije.

Budući da se javni prijevoz smatra izrazitim mjestom širenja zaraze, vlada je u ponedjeljak objavila da su inspektori počeli "pooštreno" provjeravati covid propusnice te sankcionirati one koji ih nemaju.

Uz to, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) MIlan Krek upozorio je ovih dana da je virusa mnogo i u studentskoj populaciji te da bi jedna od idućih mjera zato mogla biti ponovni prelazak na online nastavu.

Članica vladinog tima za covid-19 Irena Košek Grmek izjavila je u ponedjeljak za slovensku televiziju da upozorava mlade koji ovaj tjedan imaju školske praznike da se suzdrže od većih okupljanja i zabava, a sve druge da se drže osnovnih protuepidemijskih mjera, kako se stanje ne bi i dalje pogoršavalo.

Epidemiolozi posebno upozoravaju na sve veći pritisak na bolnice u kojima je trenutno 493 covid pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima. Prema ranijoj strategiji vlade, iduće izrazitije zaoštravanje mjera uvelo bi se nakon što broj oboljelih na intenzivnim odjelima bolnica prijeđe 150, što se uz ovaj trend može očekivati uskoro.

Kad se to dogodi, strategija koju je u rujnu prihvatila vlada predviđa da bi na posao mogli dolaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli covid, a isto bi važilo i za većinu drugih aktivnosti, za prijevoz, za posjet trgovačkim centrima i slično.

Vlada zasad ne najavljuje nove mjere, ali i dalje poziva na cijepljenje kao najsigurniju zaštitu, no dosad se punim dozama cjepiva zaštitilo samo 53 posto ukupne populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 14:23