POSLJEDNJE PRIPREME

Pogreb princa Philipa: Kraljica će sjediti sama, svi će nositi maske i poštivati fizičku distancu

Prinčevi William i Harry neće hodati iza lijesa jedan pored drugoga. Između njih bit će njihov rođak Peter Philips
 Ben STANSALL/AFP

U dvorcu Windsor u petak su se dovršavale posljednje pripreme za subotnji pogreb supruga kraljice Elizabete II., princa Philipa, a ceremonija će biti skromnija zbog pandemije koronavirusa iako će odražavati njegovu dugogodišnju karijeru u vojsci i javnoj službi.

Ispred dvorca je patrolirala policija, a rijeke ljudi donosile su vijence.

Televizijske kuće iz cijeloga svijeta zauzele su pozicije ispred povijesne kraljevske rezidencije zapadno od Londona za pogreb najvišeg člana kraljevske obitelji od pogreba kraljičine majke 2002.

Zbog pandemije koronavirusa planovi za pogreb brzo su izmijenjeni, budući da vladine smjernice ograničavaju broj gostiju na samo 30. No Buckinghmaska palača ističe da će ceremonija odražavati cjeloživotnu povezanost princa Philipa s britanskom mornaricom.

"Odražavat će vojnu preciznost i mislim da će prije svega to biti proslava dobro proživljenog života. Mislim da će također pokazati koliko su ga oružane snage voljele i poštivale", rekao je general Nick Carter za BBC.

Princ Philip, koji je u braku s kraljicom proveo 73 godine, umro je 9. travnja u dobi od 99 godina nakon što je u bolnici proveo mjesec dana zbog srčanih problema i infekcije.

image
Tolga Akmen/AFP

Palača je u četvrtak objavila popis gostiju i otkrila da prinčevi William i Harry neće hodati iza lijesa jedan pored drugoga. Između njih bit će njihov rođak Peter Philips, sin princeze Ane.

Ceremonija počinje procesijom u 14,40 sati po mjesnom vremenu (15,40 po srednjoeuropskom vremenu) i nacionalnom minutom šutnje u 15 sati.

Svi gosti, uključujući kraljicu, koja će idući tjedan napuniti 95 godina, nosit će maske, sjediti odvojeno i poštivati fizičku distancu.

Kraljica će sjediti sama.

Četveročlani zbor pjevat će na pogrebu skladbe koje je princ sam odabrao, a bogoslužje će trajati 50 minuta.

Među 30 gostiju bit će prijestolonasljednik princ Charles, njegova druga supruga Camilla i još troje kraljičine djece te osmero unučadi sa supružnicima.

Nazočna će biti i djeca kraljičine pokojne sestre, princeze Margaret, i troje Philipovih rođaka iz Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 07:46