U ZATVORU JE OSLIJEPIO

POGUBLJEN NA ELEKTRIČNOJ STOLICI Prije 30 godina zapalio bivšu djevojku, a prije smrti zamolio oprost. Objavljeno što je zaželio za posljednji obrok

 
Lee Hall
 TDOC

Muškarac u Tennesseeju koji je proglašen krivim za ubojstvo svoje bivše djevojke tako što ju je zapalio u svom automobilu prije gotovo 30 godina pogubljen je u četvrtak na električnoj stolici u Nashvilleu, rekli su zatvorski službenici.

Lee Hall (54) proglašen je mrtvim u 19.26 sati po lokalnom vremenu u zatvoru maksimalne sigurnosti Riverbend u Nashvilleu.

Hall je 1992. osuđen na smrt zbog ubojstva 22-godišnje Traci Crozier.

U srijedu je guverner Tennesseeja Bill Lee rekao da neće intervenirati u tom slučaju, dan nakon što je Hall preseljen u ćeliju pored komore za pogubljenje.

Hall je podnio nekoliko neuspjelih pravnih prigovora pred državnim i saveznim sudovima nakon osude za namjerno ubojstvo i podmetanje požara 1992. godine. Vrhovni sud u Tennesseeju ovog je tjedna odbio njegov posljednji zahtjev za odgodu izvršenja jer je smatrao je jedna od porotnica bila pristrana jer je bila žrtva obiteljskog nasilja.

U četvrtak popodne, američki Vrhovni sud odbio je ponudu za 11-satnom odgodom izvršenja.

Sam je odabrao smrt na električnoj stolici

Hall je odabrao da se smrtna kazna izvrši na električnoj stolici te je tako bio četvrti osuđeni američki zatvorenik koji je na taj način pogubljen od 2018. godine. Tennessee je 2014. ponovno počeo koristiti električnu stolicu za izvršenje smrtne kazne, a koja će se koristiti ako je zatvorenik izabere ili ako smrtonosna injekcija ne bude dostupna.

Hall je zbog glaukoma izgubio vid te je u novijoj povijesti SAD-a prvi slijepi osuđenik na smrt, piše Daily Mail.

Posljednje riječi su mu bile: "Mislim da ljudi mogu naučiti praštati i voljeti, te učiniti svijet boljim mjestom", rekao je.

Prije pogubljenja pojeo je posljednji obrok. Po njegovoj želji dobio je cheesesteak, kolutiće od luka, tortu od sira i Pepsi, priopćili su iz zatvora.

Nakon pogubljenja odvjetnik je pročitao njegovu izjavu.

"Žao mi je zbog boli koju sam izazvao... Molim vas da mi oprostite", poručio je obitelji nesretne djevojke.

Prema sudskim dokumentima, Hall je polio svoju bivšu djevojku Crozier benzinom i zapalio je u svom Nissan Pulsaru u noći 16. travnja 1991., nakon svađe izvan kuće svoje bake. Imala je opekline po 90-posto tijela, a ubrzo je umrla u bolnici.

Hall je bio 20. zatvorenik u SAD-u i treći u Tennesseeju koji je pogubljen 2019. godine, prema informativnom centru za smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 16:23