SMRT VJEŠANJEM

Pogubljen prvak Irana u hrvanju: ‘Mučili su ga i natjerali da prizna ubojstvo koje nije počinio‘

Afkari je pogubljen nakon što je zakonska procedura provedena do kraja na inzistiranje roditelja i obitelji žrtve, prenose mediji
Navid Afkari
 Twitter

Iranski prvak u hrvanju, 27-godišnji Navid Afkari, pogubljen je vješanjem nakon što je osuđen jer je nasmrt nožem izbo zaštitara na antivladinim prosvjedima 2018., javljaju iranski državni mediji u subotu.

Afkari je pogubljen "jutros nakon što je zakonska procedura provedena do kraja na inzistiranje roditelja i obitelji žrtve", prenijeli su mediji riječi predsjednika pravosudnog odjela u pokrajini Fars. Afkari je osuđen zbg smrti zaštitara na dvije smrtne kazne.

Prošli je tjedan Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

Međutim, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni hrvač je samo mirno prosvjedovao, dok je njegov odvjetnik tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivnju.

Na audiosnimci prokrijumčarenoj iz zatvora Afkari je rekao da su ga mučili. Njegova majka tvrdi da su i njezinu drugu dvojicu sinova natjerali da svjedoče protiv Navida.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u priopćenju suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 01:10