WALTER WHITE IZ IOWE

Pogubljen talentirani kemičar koji se pretvorio u monstruma, otkriveno koje su mu zadnje riječi

Smrtonosnom injekcijom pogubljen je Dustin Lee Honken (52), koji je 1993. ubio pet osoba u Iowi, uključujući dvije djevojčice
Dustin Honken
 AFP

Američko ministarstvo pravosuđa pogubilo je u petak osuđenog ubojicu u trećem saveznom pogubljenju u tjedan dana nakon 17-godišnje stanke, izjavio je novinar-medijski svjedok.

Smrtonosnom injekcijom pogubljen je Dustin Lee Honken (52), trgovac ilegalnim metamfetaminom, koji je 1993. ubio pet osoba u Iowi, uključujući dvije djevojčice u dobi od 10 i 6 godina.

image
Dustin Honken
-

Honken je bio mladić iz Iowe koji se ničime nije izdvajao od svojih vršnjaka. Štoviše, u školi je bio 'štreber', završio je kemiju, ali nažalost po njega i okolinu, ubrzo je skrenuo s pravog puta. 'Kuhao' je metamfetamine, ubrzo je razvio biznis i postao narkoboss, zbog čega je dobio nadimak 'Walter White iz Iowe'. Naravno, svi su aludirali na popularnu seriju 'Breaking bad'.

Što se dogodilo u njegovoj glavi da je počeo ubijati, nikada se neće saznati. Poglavito zbog toga što je Honken cijelo vrijeme inzistirao da je nevin, tako da je svoju tajnu odnio u grob.

image
Zatvor u Indiani
Scott Olson

Osuđen je 2004. godine, a pogubljen u saveznom zatvoru u Terre Haute u državi Indiana. Posljednje riječi su mu bile:

- Zdravo Marijo, moli se mene.

Time je tjedan, u kojem je 'obilježen' povratak smrtne kazne od strane američke vlade nakon 17-godišnjeg prekida, i završio trećim pogubljenjem saveznog zatvorenika, što je brojka pogubljenja koliko se dogodilo u prethodnih 57 godina.
Dvojica muškaraca osuđenih za ubojstvo djece pogubljena su ranije ovog tjedna u Terre Haute - Daniel Lee (47) u utorak i Wesley Purkey (68) u četvrtak.

image
AFP

Obitelji žrtava ubojica podijeljene su, što odražava i šire neslaganje javnosti u vezi sa smrtnom kaznom, koju je ukinulo većina drugih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:53