IZVRŠENA EGZEKUCIJA

Pogubljen ubojica iz Missourija: Prije smrti ostavio poruku, a njegov posljednji obrok zapanjio je sve

Njegov posljednji obrok bila su dva dupla cheesburgera sa slaninom, dvije porcije pilećih prutića, dvije porcije krumpirića i pizza

Brian Dorsey

 Profimedia, Missouri Department Of Corrections/

Brian Dorsey (52) iz Missourija pogubljen je niti 10 sati nakon što mu je odbijen zahtjev za pomilovanjem. Pogubljen je u utorak u 18:11 minuta po lokalnom vremenu u zatvoru Bonne Terre injekcijom sedativa pentobarbitala.

Prije smrti, Dorsey je napisao posljednju izjavu: ‘Riječima nije moguće izraziti težinu svoje krivnje i srama.‘

Njegov posljednji obrok bila su dva dupla cheesburgera sa slaninom, dvije porcije pohanih pilećih prutića, dvije velike porcije krumpirića i pizzu s kobasicom, feferonima, lukom, gljivama i dodatnim sirom, navodi State Department.

Dorsey je osuđen jer je upucao svoju rođakinju Sarah i njezinog supruga Benjamina Bonnieja (28) u njihovoj kući u Missouriju 2006. godine, piše Daily Mail.

Peticija za pomilovanje

Guverner Missourija, republikanac Mike Parson odbio je pomilovati Dorseyja unatoč peticiji koju su potpisala 72 sadašnja i bivša zatvorska službenika koji su potvrdili da je Dorsey rehabilitiran.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država također je odbio dvije odvojene žalbe i to bez komentara.

U jednoj je navedeno Dorseyjevo dobro ponašanje nakon zatvaranja, a u drugoj je žalbi rečeno da mu treba poštedjeti život jer su njegovi odvjetnici bili u sukobu interesa.

Naime, dvojici javnih branitelja isplaćena je paušalna naknada od 12.000 dolara zbog čega nisu imali posebnog interesa da ulože vrijeme u njegov slučaj, stoji u žalbi.

Na njihovu preporuku, Dorsey je priznao krivnju iako nije imao dogovor s tužiteljima da će biti pošteđen smrtne kazne.

Dorsey je ubio svoju rođakinju i njezina muža u njihovoj kući u središtu Missourija dva dana prije Božića 2006. godine. Njihova četverogodišnja kći nakon toga je ostala sama u kući.

Kirk Henderson, jedan od Dorseyjevih odvjetnika, rekao je da je Dorsey ‘proveo svaki dan u proteklih 18 godina pokušavajući se iskupiti za jedan čin nasilja‘ koji je počinio 2006. godine.

‘Pogubljenje Briana Dorseyja besmislena je okrutnost, primjena moći države koja ne služi legitimnoj svrsi kažnjavanja‘, rekao je Henderson u izjavi.

Neposredno prije pogubljenja oko zatvora se okupio broj prosvjednika.

Dorsey bi bio prva osoba osuđena na smrt u Missouriju ove godine nakon četiri pogubljenja 2023.

Za 11. lipnja zakazano je još jedno pogubljenje i to ono Davida Hosiera osuđenog za ubojstvo žene iz Jefferson Cityja 2009. U cijeloj zemlji ove godine su pogubljena četiri muškarca - po jedan u Alabami, Texasu, Georgiji i Oklahomi.

Strašan zločin

Brian Dorsey iz Jefferson Cityja, osuđen je za ubojstvo Sarah i Bena Bonniea počinjeno 23. prosinca 2006. u njihovoj kući blizu New Bloomfielda.

Tužitelji su rekli da je ranije tog dana Dorsey nazvao Sarah i tražio novac kako bi mogao platiti dvojici dilera koji su bili u njegovom stanu.

Dorsey je te noći otišao u dom Bonniejevih. Uzeo je sačmaricu iz garaže i ubio ih te nakon toga seksualno iskoristio tijelo Sarah Bonnie, rekli su tužitelji.

Potom je ukrao nekoliko stvari iz kuće i tim stvarima pokušao platiti dug za drogu.

Dan nakon ubojstava, roditelji Sarah Bonnie otišli su do njihove kuće nakon što se ovi nisu pojavili na obiteljskom okupljanju.

Pronašli su četverogodišnju kćer para na kauču kako gleda TV. Rekla je djedu i baki da se njezina majka ‘ne može probuditi‘.

Dorsey se predao policiji tri dana nakon ubojstava.

Dorseyjevi odvjetnici rekli su da je u vrijeme zločina bio psihotičan zbog droge, no da se u zatvoru skinuo s droge.

Sedamdeset i dva zatvorska službenika potpisala su molbu za njegovim pomilovanjem.

‘Brian kojeg poznajem godinama nije mogao nikome nauditi‘, napisao je jedan u molbi za pomilovanje. ‘Brian kojeg poznajem ne zaslužuje biti pogubljen.‘

Dorseyjevo pogubljenje ponovno je pokrenulo pitanje u vezi s protokolom o sredstvu koje se koristi prilikom egzekucije i koji ne uključuje korištenje anestetika. Dorseyjevi odvjetnici rekli su da je njihov branjenik dijabetičar i bivši intravenozni korisnik droga, zbog čega bi moglo biti teško pronaći venu u koju bi se ubrizgalo sredstvo. U tom slučaju, ponekad se optuženom mora zarezati ruka te se pincetom izvuče tkivo iz unutarnje vene.

U tužbi koju je podnio Dorseyev tim stoji da bi bez lokalne anestezije on bio u tolikoj boli da bi to ometalo njegovo pravo na vjersku slobodu jer ne bi mogao imati smislenu interakciju sa svojim duhovnim savjetnikom i sudjelovati u posljednjem obredu.

U subotu je postignut dogovor u kojem stoji da će se poduzeti koraci kako bi se ograničio rizik od ekstremne boli.

Smrtna kazna ukinuta je u 23 američke države, dok su guverneri ostalih šest država - Arizone, Kalifornije, Ohija, Oregona, Pennsylvanije i Tennesseeja - obustavili njezinu upotrebu.

U Sjedinjenim Američkim Državama 2023. godine izvršena su 24 pogubljenja, sva smrtonosnom injekcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:44