POBOLJŠANJE

Pojačan tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u veljači

U prethodnih 12 mjeseci u prosjeku je mjesečno neto otvarano 230 tisuća radnih mjesta
 Angela Weiss/Afp

Američki poslodavci intenzivnije su zapošljavali u veljači nego na početku godine, otvorivši više radnih mjesta od mjesečnog prosjeka unatrag godinu dana, pokazale su u petak prve procjene ministarstva rada.

Poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu u veljači su neto otvorili 275 tisuća novih radnih mjesta, nakon 229 tisuća u siječnju i 290 tisuća u prosincu, prema revidiranim podacima.

To znači da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 167 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

U prethodnih 12 mjeseci u prosjeku je mjesečno neto otvarano 230 tisuća radnih mjesta, navodi se u izvješću.

Najviše su u veljači zapošljavali poslodavci u sektorima zdravstva, ugostiteljstva i socijalne skrbi, te u sektoru transporta i skladištenja. Tempo zapošljavanja u državnim službama bio je na razini mjesečnog prosjeka u proteklih godinu dana.

Privatni sektor neto je otvorio 223 tisuće novih radnih mjesta, a državni 52 tisuće, pokazuju podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u veljači je uvećana za 0,2 postotna boda u odnosu na siječanj, na 3,9 posto. Broj nezaposlenih uvećan je za 334 tisuće u odnosu na siječanj, na približno 6,5 milijuna. U veljači prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 3,6 posto i bez posla je bilo oko šest milijuna Amerikanaca.

Prosječna plaća po satu porasla je marginalnih 0,1 posto u odnosu na siječanj, na 34,57 dolara. U siječnju uvećana je za 0,5 posto. U odnosu na prošlogodišnju veljaču porasla je za 4,3 posto, pokazuju podaci ministarstva rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:45