SIGURNOSNA OPERACIJA

Pojačana sigurnost na ulicama uoči krunidbe kralja Charlesa: Prosvjednici poručuju ‘nije moj kralj!‘

Očekuje se da će više od 9.000 policajaca patrolirati Londonom zajedno s 2.500 pripadnika policijskih snaga

Policija u Londonu

 Odd Andersen/Afp

Krunidba kralja Charlesa III. bit će jedna od najvećih sigurnosnih operaciju u povijesti Ujedinjene Kraljevine. Očekuje se da će više od 9.000 policajaca patrolirati Londonom zajedno s 2.500 pripadnika policijskih snaga uključujući pomorsku policiju, stručnjake za eksplozive i službenike za nadzor.

Snage sigurnosti su se pripremale mjesecima za čuvanje više od 100 šefova država koji će stići u britansku prijestolnicu i gomilu gledatelja.

Ministar sigurnosti Tom Tugendhat rekao je za Times Radio kako je ovaj događaj jedna od najvažniji sigurnosnih operacija koje je zemlja ikada provela. Tugendhat je rekao da je prisutnost tolikog broja stranih dostojanstvenika - i potencijalno bezbrojnih prosvjednika - učinila održavanje sigurnosti za krunidbu "vrlo složenom policijskom operacijom, vrlo složenom obavještajnom operacijom."

‘‘Policija je najbolje rečeno, posvuda, a naše obavještajne i druge sigurnosne snage izuzetno su svjesne izazova s kojima se suočavamo‘‘, rekao je.

image

Policija u Londonu

Daniel Leal/Afp

Trošak osiguranja, koji snose porezni obveznici, neće biti objavljen do nekog vremena nakon krunidbe. Dužnosnici su Washington Postu rekli da bi račun mogao iznositi desetke milijuna dolara.

Spremnost za događaj pokazala se u utorak navečer nakon brze reakcije na incident ispred Buckinghamske palače. Londonska metropolitanska policija rekla je da je muškarac prišao vratima palače u utorak navečer i tražio da razgovara s vojnikom. Kad su ga odbili, počeo je bacati patrone za sačmaricu na dvorište palače, rekla je policija. Policija je izvela kontroliranu eksploziju.

Mnogi su kritizirali krunidbu zbog pretjeranih mjera sigurnosti, posebice kamera s tehnologijom za prepoznavanje lica koje će biti dodatno postavljene u centru Londona. Borci za građanske slobode zabrinuti su jer smatraju da će se tehnologijom targetirati nevini ljudi koji prisustvuju događaju.

Najveći problem vjerojatno će biti prosvjednici, protivnici kraljevske obitelji, koji planiraju održati paralelne prosvjede duž rute kraljevske procesije.

Ovoga tjedna aktivisti su kritizirali nove mjere donesene u Zakonu o javnom redu, uvedene kao odgovor na građanski neposluh ekoloških aktivista. Zakon dopušta policiji da pretražuje prosvjednike u potrazi za predmetima, a nova mjera nameće kazne do 12 mjeseci zatvora za prosvjednike koji blokiraju ceste ili ometaju nacionalnu infrastrukturu. Danima prije stupanja mjera zakona na snagu dužnosnici odjela za policijske ovlasti Ministarstva unutarnjih poslova napisali su dva pisma Republici, aktivističkoj grupi koja se zalaže za ukidanje monarhije i koordinira prosvjede diljem zemlje, u kojima podsjećaju da je vlada pooštrila Zakon o javnom redu. Poruka je protumačena kao znak da se prosvjedi Republike zabrane.

Međutim, braneći pismo Ministarstva unutarnjih poslova, Tugendhat je za BBC dan prije krunidbe rekao da antirojalisti imaju "slobodu da bilo tko u Ujedinjenom Kraljevstvu ima prosvjeduje, a ono što nemaju slobodu činiti je ometati druge".

Metropolitanska policija odobrila je okupljanje grupe na Trafalgar Squareu te se očekuje da će tisuće antimonarhista skandirati ‘‘Nije moj kralj‘‘, zajedno s klimatskim aktivistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:15