SMRT AKTIVISTA

Pojačana zaštita za bjeloruske aktiviste koji se nalaze u egzilu u Ukrajini

"Svaki Bjelorus koji može postati meta kriminalaca zbog svojeg političkog stajališta mora dobiti posebnu zaštitu"
Volodimir Zelenskij
 Valentyn Ogirenko/POOL/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zapovijedio je u srijedu da se osigura zaštita za bjeloruske aktiviste koji su u egzilu u njegovoj zemlji nakon sumnjive smrti oporbenog aktivista pronađenog obješenog u Kijevu, u kontekstu jačanja političke represije u Bjelorusiji.

"Svaki Bjelorus koji može postati meta kriminalaca zbog svojeg političkog stajališta mora dobiti posebnu zaštitu", rekao je Zelenskij, priopćeno je iz njegova ureda.

"Odluka je donesena nakon što su snage reda dobile informacije o mogućim rizicima za više bjeloruskih aktivista", navodi se u priopćenju.

Ukrajinske vlasti već su "uspostavile popis Bjelorusa" na koje se to odnosi i osigurale su im dodatnu zaštitu, dodaje se u priopćenju bez daljnjih pojedinosti.

Vitalij Šišov (25), direktor nevladine organizacije koja pomaže protivnicima bjeloruskog režima koji su pobjegli u Ukrajinu, pronađen je u utorak obješen u parku u Kijevu.

Njegova organizacija odgovornim smatra Minsk. Ukrajinska policija otvorila je istragu zbog ubojstva, ali ne isključuje ni da je riječ o samoubojstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:02