NIŠTA OD MIRA

Pojas Gaze: Unatoč dogovoru nema primirja, raketni napadi se nastavljaju

Izraelska vojska tvrdi da je do sada napadnuto preko 370 palestinskih položaja i da je ubijeno šest visokorangiranih džihadista

Pojas Gaze

 Said Khatib/Afp

Unatoč dogovoru Izraela i palestinskih militanata Islamskog džihada o prekidu vatre u subotu je došlo do razmjene vatre oko Pojasa Gaze.

Sva neprijateljstva između dviju strana trebala su prestati u subotu u 22 sata (19:00 GMT).

Obje su strane prihvatile prijedlog egipatskih predstavnika, koji često djeluju kao posrednici između dviju strana. Vođa Islamskog džihada potvrdio je egipatskoj televiziji da postoji dogovor, ali takva potvrda nije došla s izraelske strane.

Unatoč tome, raketni napadi palestinskih militanata na izraelska područja nastavljeni su i nakon službenog početka primirja.

Ubrzo nakon što je sporazum prvi put objavljen, palestinski militanti ispalili su brojne rakete na Izrael. Sirene upozorenja i eksplozije čule su se i na širem području Tel Aviva. Tri su Izraelca ozlijeđena na putu do skloništa. Kao odgovor, izraelske zračne snage ponovno su napale ciljeve u obalnom pojasu.

Izrael od utorka provodi veliku vojnu ofenzivu protiv Islamskog džihada u Pojasu Gaze. Izraelska vojska tvrdi da je do sada napadnuto preko 370 palestinskih položaja i da je ubijeno šest visokorangiranih članova džihada.

SAD i EU klasificiraju Islamski džihad, koji ima bliske veze s Iranom, kao terorističku organizaciju.

Ispalio je više od 1200 raketa i minobacačkih granata prema Izraelu u proteklih nekoliko dana, od kojih je 970 prešlo granicu, objavila je izraelska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:32