ČETVERO POGINULIH

Pojavila se jeziva snimka iz kokpita: Tik prije sudara panično je upozoravao pilota da im ususret ide drugi helikopter

Pilot Michael James uspio je sletjeti na pješčani sprud i osloboditi svoje putnike iz olupine prerezavši im sigurnosne pojaseve nožem

Vađenje helikoptera iz mora

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Australski Seven News objavio je uznemirujući video iz kokpita jednog od helikoptera koji je sudjelovao u tragediji u blizini zabavnog parka SeaWorld u Australiji - na snimci se vidi kako zabrinuti putnik sa stražnjeg sjedala upozorava pilota, udarajući ga po desnom ramenu, na drugu letjelicu koja im se približava.

Kako prenosi Daily Mail, spomenuti helikopter bio je na nešto većoj visini od drugog koji im je letio ususret. Taman se pripremao za slijetanje kad je došlo do sudara, no pribrani pilot uspio je stabilizirati svoju letjelicu nakon nesreće, a svi putnici su, srećom, zadobili samo lakše tjelesne ozljede.

Četvero ljudi iz drugog helikoptera - pilot Ash Jenkinson (40), mladenci Ron i Diane Hughes (65 i 57) iz Velike Britanije te 36-godišnja majka iz Sydneyja, Vanessa Tadros - poginuli su.

- Pomolite se za Nickyja... On je u induciranoj komi, na aparatu za održavanje života koji mu pomaže disati. U vrlo je teškom i kritičnom stanju. Trebam sve vaše molitve kako bi mi vratile mog malog čovjeka - napisao je na društvenim mrežama shrvani Simon Tadros, Vanessin suprug.

Njihov desetogodišnji sin Nicholas nakon nesreće završio je u bolnici i već je imao nekoliko operacija.

U tom helikopteru bilo je sedam putnika. Letjelica se srušila u pješčani sprud nakon što je njezin glavni rotor udario u vjetrobran drugog helikoptera i otpao.

image

Vađenje helikoptera iz mora

Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

- Samo 20 sekundi nakon polijetanja čula sam glasan prasak i osjetila kako se sve trese dok su lopatice glavnog rotora udarale u kokpit drugog helikoptera. Pilot je pritiskao sve gumbe, bio je pod stresom, nije znao što učiniti.Svi su drhtali i bili zabrinuti... Obuzeo me užas kad sam shvatila da padamo. Stisnula sam sinovu ruku što sam čvršće mogla i zatvorila oči... A onda smo se zabili u pješčani sprud i helikopter je planuo. Kad sam otvorila oči, bila sam zarobljena u olupini. Vrištala sam i dozivala upomoć, nisam se mogla izvući van - ispričala je Winnie de Silva (33), s kojom je bio i njezin devetogodišnji sin Leon.

Dječak je u nesreći pretrpio frakturu lubanje i ima ozljedu mozga. Nalazi se u induciranoj komi u dječjoj bolnici Queensland u Brisbaneu.

Iako se i drugi helikopter u stravičnom sudaru teško oštetio, pilot Michael James (52) uspio je sletjeti na pješčani sprud spasivši živote svojih putnika. Oslobodio ih je iz olupine prerezavši im sigurnosne pojaseve nožem.

Australski ured za sigurnost prometa istražuje nesreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:41