ŠOKANTNA ANIMACIJA

Pojavila se navodna simulacija osvetničkog nuklearnog udara na Rusiju: U jednoj minuti 40 milijuna žrtava

Simulacija je nepoznatog porijekla, a informacije koje prenosi nije moguće potvrditi

Simulacija ‘osvetničkog‘ nuklearnog udara na Rusiju

 Screenshot/X

Godine 2018. ruski predsjednik Vladimir Putin je početkom ožujka, uoči izbora, predstavio nove oružane, pa i nuklearne mogućnosti Rusije, pri čemu je posebno istaknuo projekt nuklearnog projektila Sarmat. Tom je prilikom objavljena i video animacija - koju su mnogi smatrali možda već tada 10 godina starom - lansiranja nuklearnog projektila, na kojoj se čini da projektil pogađa Floridu. Bilo je ocjena da je govor koji je održao prilikom predstavljanja bio najborbeniji do tada.

Putin je tada rekao da je vojska razvila novo nuklearno oružje koje može nadmašiti američku obranu. Drugu polovicu dvosatnog govora, kako su tada izvijestili mediji, govorio je o najnovijim ruskim vojnim sposobnostima i, kako je pisao Vice, nije bio suptilan u vezi toga na koga je to oružje usmjereno.

Prvo oružje koje je Putin pohvalio bio je RS-28 Sarmat, teška interkontinentalna balistička raketa dizajnirana za isporuku nuklearne bombe bilo gdje u svijetu. "S mogućnostima nadmašivanja raketnih obrambenih sustava, ovaj novi sustav može se koristiti u svim uvjetima", rekao je Putin te najavio video snimku, koja na početku prikazuje mobilne lansere u ruskoj divljini, potom se projektil diže u zrak u zrak, a tada kreće računalnu animaciju istog projektila kako leti oko Zemlje. Cilj mu je bila zapadna obala Floride, izvijestio je Vice.

Sada se, pak, na društvenim mrežama može naći navodna video simulacija, nepoznatog i neprovjerenog porijekla, koja prikazuje kako bi navodno mogao izgledati ‘osvetnički‘ nuklearni udar ako bi Rusija ispalila svoje strateško nuklearno oružje. Autentičnost snimke i informacija koje prenosi - uključujući procjenu ljudskih žrtava - za sada se ne mogu provjeriti.

Ovu video animaciju je na X-u, bivšem Twitteru, objavio korisnik Ukraine Front Line, koji se na X-u predstavlja kao medijska kuća, odnosno kao "neovisni građanski medij o Ukrajini/bivši službeni Twitter (profil) Međunarodnog tajništva za odnose s javnošću za Stožer nacionalnog otpora 2014". U tekstu objave korisnik podsjeća na animaciju puštenu u sklopu Putinovog govora. "No, pokazalo se da ovu igru mogu igrati dvoje", napomenuo je korisnik, ne navodeći izravno o čijem se točno osvetničkom udaru radi.

Simulacija se pojavila nakon što je u svom posljednjem intervjuu Putin ponovno govorio o mogućnosti nuklearnog sukoba. Ruski predsjednik je rekao da je Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno spremna za nuklearni rat, ali da trenutačno ne hita sve prema tome. "S vojno-tehničke točke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin kanalu Rusija-1 i državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti, odgovarajući na pitanje je li zemlja doista spremna za nuklearni rat.

https://www.youtube.com/watch?v=74xEmSi8Vh8

Rekao je da Sjedinjene Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju. "(U Sjedinjenim Državama) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja", rekao je Putin. "Stoga, ne mislim da ovdje sve hita prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to", dodao je.

Ponovio je da je uporaba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje. "Oružje postoji da bi se njime koristilo", rekao je. "Mi imamo svoje principe".

No, Putin je rekao i da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da uporabi nuklearno oružje u Ukrajini. "Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe", rekao je on.

https://youtu.be/Sn_TDQbcUiA?si=H5cpvYc6KZfwOTpf

Komentirajući Putinove riječi, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da je Washington razumio to na način da je ruski čelnik ponovio nuklearnu doktrinu Moskve, ali je optužio Rusiju za "nepromišljenu i neodgovornu" nuklearnu retoriku tijekom ukrajinskog sukoba.

U četvrtak se oglasio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši da su SAD izvukle Putinove komentare o nuklearnom oružju iz konteksta. Kremlj je priopćio da komentari o nuklearnom oružju koje je ruski predsjednik Vladimir Putin dao u intervjuu državnim medijima ne predstavljaju prijetnju njegovom uporabom, te je optužio SAD da je te izjave namjerno izvukao iz konteksta, javila je agencija Reuters, a prenio The Guardian.

Glasnogovornik Kremlja rekao je u četvrtak da je Putin samo odgovarao na pitanja novinara o toj temi i ponavljao već dobro poznate okolnosti u kojima bi Rusija teoretski bila prisiljena uporabiti nuklearno oružje. Peskov je također istaknuo da je Putin u istom intervjuu rekao da mu ideja o uporabi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nikada nije pala na pamet.

"Ovo je bilo namjerno izvlačenje nečega iz konteksta. Putin u ovom intervjuu nije prijetio uporabom nuklearnog oružja. Predsjednik je samo govorio o razlozima zbog kojih bi uporaba nuklearnog oružja bila neizbježna. To su razlozi koji su navedeni u našim relevantnim dokumentima, koji su poznati u cijelom svijetu. Štoviše, svi na zapadu namjerno nisu primijetili njegove riječi da mu nikada nije palo na pamet uporabiti taktičko nuklearno oružje (u Ukrajini), unatoč raznim situacijama koje su se događale tijekom borbi. Ovo je namjerno iskrivljavanje konteksta i nespremnost da se čuje predsjednik Putin", rekao je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 11:58