HOROR U VENECIJI

Pojavila se nova teorija o nesreći, a obitelji žrtava i ozlijeđeni dobit će golemu odštetu

Hrvatski državljanin koji je teško ozlijeđen u nesreći izašao je iz jedinice intenzivne njege

Prizor nesreće u Veneciji

 Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

U strašnoj nesreći koja se u utorak dogodila u Veneciji poginula je 21 osoba, a njih 15 je ozlijeđeno. Do tragedije je došlo kad je autobus koji je prevozio turiste sletio s nadvožnjaka u blizini Venecije u sjevernoj Italiji i zapalio se. No, što je zapravo uzrokovalo nesreću i dalje nije poznato.

Novinar Borna Šmer za Dnevnik HTV-a javio se ispred bolnice u Miranu te iznio nekoliko informacija o tijeku istrage.

- Istraga ide u dva smjera. Najvjerojatnije je vozaču pozlilo. Njegovo tijelo je na obdukciji, a tužiteljstvo ima rok od 90 dana da obznani rezultate obdukcije, rekao je Šmer.

Prema trenutno dostupnim podacima, autobus je na 830 metara dugačkom nadvožnjaku iznenada počeo skretati udesno, nakon toga tridesetak metara klizio je uz zahrđalu zaštitnu ogradu pa sletio s visine od desetak metara. Na mjestu nesreće nema vidljivih tragova kočenja, piše HRT.

Ipak, još je mnogo nepoznanica u cijeloj priči. Postoje dvije teorije o mogućem uzroku nesreće. Prva, već spomenuta, je ta da je vozaču pozlilo. Druga verzija da mu je s lijeve strane prilazio autobus koji nije na vrijeme uočio zbog čega je izveo loš manevar i sletio s nadvožnjaka. Istražitelji su preuzeli crnu kutiju koja bi trebala dati više odgovora.

Inače, riječ je o električnom autobusu s baterijom od 350 kWh, starom samo godinu dana i opremljenom kamerama. No, zbog razloga privatnosti one nisu snimale vozača. Za sada se isključuje mogućnost da je požar izazvan baterijama.

Neki od preživjelih putnika i dalje se nalaze u bolnici, među njima i Marko Baković, čija je supruga Antonela smrtno stradala u nesreći.

- Pacijent u Miranu izašao je iz jedinice intenzivne njege i nalazi se na odjelu Opće kirurgije. Njegovo opće stanje dobro napreduje. Ne znamo kada bi mogao biti otpušten jer se stanje hospitaliziranih pacijenta uvijek može mijenjati, ali trenutno stanje daje nam razloga za optimizam, rekla je Chiara Berti, ravnateljica bolnice dell‘Angelo, piše HRT.

- Nekoliko dana od tragedije pokušavaju shvatiti što im se dogodilo i što su preživjeli i moramo im dati vremena. Velika je podrška među pacijentima. Bil smo i s obiteljima iz Hrvatske. Oni su u teškom stanju, a zahvaljujem se i hrvatskoj konzulici s kojom smo imali sjajnu suradnju od početka, rekao je Moreno de Rossi, primarijus psihijatrije bolnice dell‘Angelo.

Novinar HRT-a o nesreći je razgovarao i s talijanskim odvjetnikom koji je specijaliziran za prometne nesreće. On je rekao da bi obitelji žrtava, kao i ozlijeđeni, mogli očekivati odštetu i do ukupno 35 milijuna eura.

- Tužiteljstvo je dalo dopuštenje da obitelji poginulih mogu preuzeti njihova tijela, izvijestio je na kraju novinar HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:58