HORMUŠKI TJESNAC

POJAVILA SE SNIMKA KOJA OTKRIVA ŠTO SE DOGAĐALO NETOM PRIJE OTMICE BRITANSKOG TANKERA Kako je brod Stena Impero pao u ruke Čuvara Islamske revolucije

 
 Reuters

'Čuvari Islamske revolucije' u Iranu u petak su objavili da su oteli britanski tanker Stena Impero, pod izlikom da je brod sudjelovao u pomorskom incidentu u Hormuškom tjesnacu.

Britanija je iransku zapljenu naftnog tankera u Zaljevu nazvala "neprijateljskim činom" i odbacila objašnjenje Teherana.

"Naš brod Stena Impero napali su helikopter i manja neidentificirana plovila pri prolasku kroz Hormuški tjesnac u međunarodnim vodama", ustvrdila je kompanija Stena Bulk u priopćenju u petak. Zapljena je uslijedila nakon tjedana prijetnji Teherana odmazdom zbog britanske zapljene iranskog tankera Grace 1 u blizini Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije EU Siriji.

The Guardian u subotu objavljuje radijsku komunikaciju između britanske fregate HMS Montrose i iranskih vojnih brodova netom prije zapljene broda Stena Impero.

Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost Dryad Global došla je u posjed snimke, koja svjedoči o tome da je došlo do sukoba između britanske i iranske strane.

Najprije je iranski brod naredio posadi plovila za koje se vjeruje da je Stena Impero da promijeni smjer: 'Ako poslušate, bit ćete sigurni. Odmah promijenite smjer'.

Potom se čuje glas s fregate HMS Montrose kako govori posadi broda.

- Ponavljam, vi ste u tranzitu kroz međunarodni prolaz, prema međunarodnom zakonu vaš koridor ne smije biti narušen, ometan ili spriječen.

Fregata potom traži od Iranaca jamstva da nemaju namjeru kršiti međunarodne propise pokušajem ukrcavanja na tanker.

Iranski kapetan potom odgovara: - Želim provesti inspekciju na brodu iz sigurnosnih razloga.

S Montrosea potom uzvraćaju: - Molim vas potvrdite da se nećete ilegalno ukrcati na brod i tako prekršiti međunarodno pravo.

Kontradiktorna su izvješća o tome na kojoj se udaljenosti HMS Montrose nalazio u odnosu na brod Stena Impero u vrijeme zapljene u petak, no britansko ministarstvo obrane tvrdi da je brod bio udaljen 60 minuta plovidbe, želeći pritom istaknuti da su britanske vojne snage slabo raspoređene u Zaljevu, osobito u Hormuškom tjesnacu, najvažnijem svjetskom morskom putu za prijevoz nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:50