FÜHREROV AUSWEIS

Pojavila se valjana covid potvrda na ime - Adolfa Hitlera! Izdana u Francuskoj gdje je QR kod već bio ukraden Macronu?

Führerova covid propusnica izdana je s ključem iz Francuske, ali i ta informacija također bi mogla biti krivotvorena
Adolf Hitler 
 Profimedia, AFP

Naizgled funkcionalan i valjan EU digitalni covid certifikat izdan na ime Adolfa Hitlera ovoga tjedna "osvanuo" je na internetu, no poništen je nedugo nakon što je otkriven.

Talijanski mediji prvi su prenijeli ovu priču, ali i dalje se ne zna odakle su zapravo došli sigurnosni ključevi potrebni za generiranje Hitlerova QR koda. Il Post piše kako je Führerova covid propusnica izdana s ključem iz Francuske, ali napominje da bi i ta informacija također mogla biti krivotvorena.

Sporni QR kod na internetu se pojavio u utorak. Isti je skeniran pomoću nekoliko aplikacija za provjeru, nakon čega se pokazalo da covid propusnica nosi ime Adolf Hitler, a naveden je i datum rođenja - 1. siječnja 1900. godine. Nekoliko verzija koda primijećeno je na više tehničkih foruma, prenosi portal RT.com.

Privatni ključ koji se koristio za provjeru Hitlerove propusnice povučen je u srijedu poslijepodne.

Sustav kontroverznih covid propusnica u cijeloj Europi radi na principu uparivanja javnog ključa (QR koda koji je vidljiv svakome tko skenira kod pomoću aplikacije) s privatnim ključem (njega imaju bolnice ili drugi pružatelji zdravstvenih usluga). Kod se skenira i dobiva zelenu kvačicu ako odgovara privatnom ključu.

I dalje nije jasno je li privatni ključ korišten za provjeru "Hitlerove" propusnice ukraden ili je "procurio" u javnost. Druga opcija predstavljala bi ozbiljan problem za sustav covid certifikata u EU. Ponovno ovjeravanje stotina ili čak tisuća propusnica moglo bi itekako naštetiti povjerenju javnosti u sustav, koji je u nekim zemljama već ionako prilično nepopularan.

Ranije ovoga mjeseca jedan francuski tinejdžer uhićen je kad je pokušao ući u bolnicu koristeći podatke zdravstvene propusnice Emmanuela Macrona. Javni podaci francuskog predsjednika pojavili su se na internetu, što znači da je svatko mogao koristiti njegov QR kod kao svoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:29