POLAKO PADA I PANJŠIR

Pojavile se uznemirujuće snimke: Talibani ubijaju civile u posljednjoj pokrajini koja im pruža otpor

Jedan trgovac je optužen da je vojnicima pokreta otpora prodavao SIM kartice. Par dana kasnije našli su njegovo tijelo
Pokret otpora iz doline Panjšir
 Ahmad Sahel Arman/AFP

Najmanje 20 civila ubijeno je u afganistanskoj dolini Panjšir gdje su se vodile bitke između talibana i opozicijskih snaga, piše BBC. U dolini su prekinute sve komunikacije zbog čega je i izvještavanje otežano, no BBC ima dokaze o ubijanjima unatoč obećanjima talibana da će se suzdržati.

Snimke s jedne prašnjave ceste u Panjširu prikazuju muškarca u uniformi okruženog talibanskim borcima. Začuju se pucnji i on pada na tlo.

Nije jasno je li ubijeni čovjek aktivni vojnik ili ne, jer su vojne uniforme u toj regiji uobičajene. Promatrač iz videa kaže kako se radilo o civilu.

BBC piše da je u Panjširu bilo najmanje 20 takvih ubojstava.

Jedan od ubijenih bio je trgovac cipelama i otac dvoje djece, Abdul Sami.

Lokalni izvori kažu da muškarac nije želio bježati dok su talibani nadirali te je govorio: "Ja sam samo siromašni trgovac i rat sa mnom nema veze".

No, uhićen je i optužen da je vojnicima pokreta otpora prodavao SIM kartice za mobitele. Par dana kasnije njegovo je tijelo odbačeno nedaleko njegove kuće. Oni koji su tijelo vidjeli, kažu da na njemu ima znakova mučenja.

Kad su talibani prošli mjesec ponovno zauzeli Afganistan, samo jedna regija im se suprotstavila.

Dolina Panjšir je dugo bila žarište otpora talibanima u Afganistanu. Pod vodstvom opozicijskog zapovjednika Ahmada Shah Massouda, regija se oduprla i sovjetskim snagama i talibanima. Zbog planinskih vrhova koji je okružuju, dolinu je teško osvojiti.

Massoudov sin Ahmad vodio je otpor prema talibanima drugi put kad su osvojili vlast nad Afganistanom, no prošloga je tjedna militantna grupa proglasila pobjedu objavivši snimku svojih boraca kako podižu zastavu.

Pokret otpora obećao je da će se nastaviti boriti, a Ahmad Massoud pozvao je na 'općenarodni ustanak' protiv talibana.

Sva pažnja sada je usmjerena na to što će se dogoditi u Panjširu i drugdje u Afganistanu otkako su talibani opet na vlasti.

Kad su talibani ušli u dolinu, stanovnicima su kazali neka slobodno nastave sa svojim životima kao i do sada.

'Trebali bi normalno izlaziti, obavljati svoje aktivnosti', kazao je glasnogovornik talibana Malavi Abdullah Rahamani.

'Ako imaju trgovine, trebali bi biti u njima. Ako su poljoprivrednici, trebali bi biti na svojem imanju. Mi smo ovdje da bismo zaštitili njih, njihove živote i obitelji.'

No, umjesto toga, snimke s lica mjesta pokazuju da je nekoć živahna tržnica sada napuštena. Ljudi pokušavaju pobjeći, pa se na izlazu iz doline formiraju duge kolone vozila.

Stižu i upozorenja o nestašici hrane i lijekova.

'Ovi izvještaji slični su onima koji stižu i iz ostalih dijelova Afganistana', kaže Patricia Grossman iz Human Rights Watcha.

'Kad su se talibani u kolovozu približavali Kabulu, stizala su slična izvješća, a mi smo uspjeli dokumentirati pogubljenja bivših zaštitara, članova vlade i civila što su često bila ubojstva iz osvete. Čini se da se sada taj uzorak ponavlja.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:55