NEOBIČNO RJEŠENJE

Pojavio se novi plan za migrante. Malo je reći da je egzotičan

Dosadašnji prijedlozi korištenja turističkih kampova i studentskih domova za smještaj azilanata pali su u vodu.

Ilustracija, trajekt

 Martin Zwick/Avalon/Profimedia/Martin Zwick/avalon/profimedia

Britanski Sky News piše kako će vlada Rishija Sunaka kroz par tjedana objaviti tekst novog plana za rješavanje "migrantskog pitanja".

Dosadašnji prijedlozi korištenja turističkih kampova i studentskih domova za smještaj migranata pali su u vodu, piše Sky, a novi plan predviđa premještanje migranata iz hotela u vojne baze i na rashodovane trajekte!

Ministri su, kaže Sky, već dali do znanja kako žele ukinuti dosadašnju praksu korištenja hotela za smještaj tražitelja azila. Novi plan za premještaj migranata dolazi u trenutku kada neki torijevski zastupnici pripremaju pobunu protiv svog premijera Sunaka i njegova novog zakona o ilegalnoj migraciji.

Naime, brojni istaknuti članovi Konzervativne stranke kao i neki bivši ministri potpisali su amandman kojim bi se uloga Europskog suda za ljudska prava u potpuno izbacila iz procesa kojim Velika Britanija riješava problem ilegalnih migracija. Takvo rješenje predložio je Danny Kruger, bivši politički tajnik Borisa Johnsona, kojeg podržavaju brojni parlamentarni zastupnici, uključujući Sir Iaina Duncana Smitha, Sir Johna Redwooda i Simona Clarkea.

Donji dom parlamenta u ponedjeljak i utorak proučit će Sunakov zakon, a mediji izvještavaju kako će se premijer idućih dana sastati i s predstavnicima "pobunjenika".

Ove vijesti dolaze nakon što su planovi za smještaj tražitelja azila u bazu Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Lincolnshireu naišli na protivljenje lokalnog stanovništva, političara, pa čak i povjesničara. Oko 1500 tražitelja azila moglo bi biti smješteno u zračnu bazu u Scamptonu koji se više ne koristi. Uzletište, koje je zatvoreno prošle godine, nekadašnji je dom "Dambustersa" - eskadrile koja je izvela neke od najpoznatijih zračnih napada u Drugom svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:23