NEMA POVRATKA NA STARO

Pojavio se plan Angele Merkel za restrikcije ove jeseni: Testove će svi plaćati, maske nitko neće smjeti skidati

Centralna vlast se nada da će uspjeti izbjeći još jedan lockdown, ali dio mjera koje predlaže nailazi na kritike
Angela Merkel
 Stefanie Loos/AFP

Njemačka razmatra ukidanje besplatnih testova na covid-19 u listopadu, objavili su u ponedjeljak mediji RND grupe, pozivajući se na nacrt prijedloga o kojem će kancelarka Angela Merkel raspravljati s čelnicima 16 saveznih država.

Njemačka vlada uvela je besplatno testiranje za cijelo stanovništvo u ožujku, uoči kraja trećeg vala covida-19 u državi.

Trenutno je cijepljeno 55 posto njemačkog stanovništva, pa se javljaju pozivi da se novci poreznih obveznika prestanu izdvajati za subvencioniranu shemu od koje koristi imaju prvenstveno oni koji nisu cijepljeni, iako je cjepivo dostupno za sve, prenosi Reuters.

„Uzevši u obzir da je cijepljenje omogućeno svim stanovnicima, više nije opravdano da federalna vlada, pa stoga i porezni obveznici, plaćaju trošak svih testova“, citira RND nacrt prijedloga.

Manje od sedam tjedana prije parlamentarnih izbora Merkel i čelnici saveznih država raspravljat će o mjerama da suzbiju širenje delta varijante virusa bez da se ponovno uvedu opća zatvaranja na razini države.

Nacrt predviđa da oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti i dalje imaju pravo na besplatni test.

Točan datum u listopadu kad će mjera biti ukinuta još nije poznat, dodaje RND, udruženje njemačkih medija sa sjedištem u Hannoveru. Ovakav plan naišao je i na kritike u njemačkoj javnosti te tvrdnje da se time na mala vrata uvodi obvezno cijepljenje. Istovremeno, u dijelu epidemioloških krugova ovo ne nailazi na odobravanje zbog straha da bi naplatom testiranja uz ogroman broj necijepljenih došlo do gubitka kontrole nad epidemijom jer se dobar dio zaraženih možda ne bi ni išao testirati.

Uvid u nacrt prijedloga imao je i list Handelsblatt koji je objavio da je na stolu i uvođenje obveznog testiranja za sve prije ulaska u razne objekte, ali ta mjera u dokumentu nije razrađena pa nije sasvim jasno o čemu je riječ, s obzirom da se najavljuje i ukidanje besplatnih testova. Predlaže se i produljenje obveze nošenja maski, bez obzira bio tko cijepljen ili ne, s tim da bi se jednom mjesečno analizirala svrhovitost te mjere. Također, trebalo bi se produljiti i tzv. stanje epidemije, koje formalno istječe 11. rujna, a koje saveznom ministru zdravstva daje ovlasti da bez parlamentarne procedure uvodi ili ukida razne restrikcije.

Od jeseni bi se pojedine "mjere" trebale uvoditi ili ukidati ne samo na temelju tjedne incidencije, što je bio dosadašnji faktor za odlučivanje, nego i na temelju drugih pokazatelja, među kojima su i postotak procijepljenosti kao i stupanj opterećenja zdravstvenog sustava čija je zaštita svojevremeno, na počecima pandemije, navođena kao jedan od ključnih razloga uvođenja mjera.

Njemačka je proteklih 5 dana svakodnevno imala više od 3 tisuće novozaraženih, no skoro 63 posto njemačkog stanovništva je cijepljeno barem jednom dozom, pa se vlada nada da će se izbjeći novi 'lockdowni'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:24