DRUGI KRUG IZBORA

'POKAŽITE ODGOVORNOST ZA BUDUĆNOST DOMOVINE' Vodstvo Hrvata u Srbiji pozvalo sunarodnjake da glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović

 Niksa Stipanicev / Ilustracija, CROPIX

Čelnici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji pozvali su u petak hrvatske državljane koji žive u toj zemlji da izađu na izbore i svoj glas daju kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindi Grabar-Kitarović.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je kako je Predsjedništvo stranke prije prvoga kruga predsjedničkih izbora donijelo jednoglasnu odluku i pozvalo svoje članove i simpatizere da svoj glas daju predstavnici one političke stranke koja je u proteklih nekoliko godina višestruko uvećala i osnažila podršku Hrvatima u Vojvodini, odnosno Srbiji.

Pozivajući se na odluku najvišeg tijela DSHV-a, on je apelirao na sunarodnjake da podrže Kolindu Grabar-Kitarović, kandidatkinju HDZ-a s kojom su "hrvatske institucije u Vojvodini i Srbiji ostvarile do sad najbolju suradnju".

Ističući važnost izlaska na glasanje, Žigmanov je naveo da "osim što će na taj način ostvariti svoje zakonom zagarantirano pravo, hrvatski će državljani svojim izlaskom u drugi krug predsjedničkih izbora nanovo pokazati odgovornost za budućnost domovine i njezinu političku stabilnost".

Poziv sunarodnjacima da participiraju u izbornim procesima u matičnoj zemlji uputila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

U prvom krugu predsjedničkih izbora glasačko pravo iskoristilo je 719 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Vojvodini i Srbiji.

Oko 40 posto njih glasalo je za Kolindu Grabar-Kitarović, dok je Zoran Milanović dobio oko 21 posto, a Miroslav Škoro oko 20 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2021 12:37