DJECA VOJNICI

Pokolj u Burkini Faso, u kojem je ubijeno 130 ljudi, izvela su djeca stara od 12 do 14 godina

Islamistički ekstremisti nerijetko vrbuju i otimaju djecu, pretvaraju ih u vojnike, naoružavaju i šalju u krvave pohode
Djeca u izbjegličkom kampu Goudebo na sjeveru Burkine Faso
 Olympia De Maismont/AFP

Krvavi pokolj koji se ovoga mjeseca dogodio na sjeveroistoku Burkine Faso, u kojem je ubijeno više od 130 ljudi, izvela su uglavnom djeca stara između 12 i 14 godina, priopćile su vlada te zemlje i UN, a piše Guardian.

Napadači su upali u selo Solhan navečer 4. lipnja, zapucali na stanovnike i spalili im domove. Bio je to najgori napad u posljednjih nekoliko godina na području koje je već dugo u opasnosti od džihadista povezanih s Islamskom državom i al-Qaidom.

Glasnogovornik vlade Burkine Faso Ousseni Tamboura rekao je da su većina napadača djeca, što je izazvalo osudu UN-a.

'Najoštrije osuđujemo regrutiranje djece i adolescenata od strane naoružanih paravojnih skupina. Ovo je ozbiljno kršenje njihovih temeljnih prava', rekla je UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Unatoč intervencijama mirovnih snaga UN-a i međunarodnih oružanih snaga, napadi islamističkih ekstremista neometano se nastavljaju širom zapadnoafričke regije Sahel, uključujući i susjedni Mali i Niger.

Dužnosnici na sjeveru Burkine Faso, gdje džihadisti kontroliraju velika područja, rekli su da su islamističke skupine koristile djecu vojnike i tijekom prošle godine, no ovaj posljednji napad najkrvaviji je od svih dosadašnjih.

Ovim je napadom Burkina Faso dosegla novo dno, a zemlja od 2018. bilježi nagli i kontinuirani porast napada na civile i vojnike. Stotine ljudi je ubijeno, a više od 1,2 milijuna raseljeno, rekao je UNICEF, od kojih su mnogi prisiljeni skloniti se u improvizirane kampove razasute sušnim sjevernim, istočnim i središnjim dijelom zemlje.

Zatvoreno je više od 2.200 škola - otprilike svaka deseta - čime je pogođeno više od 300.000 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:19