TEROR U AUSTRIJI

Pokolj u centru Beča: Više mrtvih, 15 ljudi u bolnici, 10-ak terorista pucalo na 6 lokacija u gradu

Austrijske vlasti apeliraju na Bečane: ‘Ostanite kod kuće i izbjegavajte središte grada‘
Napad u Beču
 AFP, Twitter

U Beču je u ponedjeljak navečer došlo do strašnog krvoprolića koje je započelo u blizini sinagoge u središtu grada, nedaleko Schwedenplatza, javlja Kronen Zeitung. Službeno je zasad potvrđena smrt dvaju slučajnih prolaznika i jednog napadača, dok je u bolnice s ozljedama prebačeno najmanje 15 ljudi, od kojih je sedmero u teškom stanju.

Glasnogovornik policije je potvrdio da je do pucnjave došlo na 6 lokacija u gradu. Sve je počelo nešto poslije 20 sati, a vjeruje se da je sudjelovalo barem desetak napadača.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao rasti, a austrijski mediji od samog početka neslužbeno javljaju o više smrtno stradalih od službeno potvrđenih brojki.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvao je Bečane da u utorak ostanu kod kuće, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene.

- Ostanite kod kuće i izbjegavajte središte grada, pozvao je građane Nehammer na izvanrednoj noćnoj konferenciji za tisak u ministarstvu unutarnjih poslova.

Rekao je da je jedan terorist ubijen te da se još "najmanje jedan" nalazi u bijegu. Ubijeni terorist, ustanovljeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

- Ovu tešku situaciju možemo prevladati zajednički, budemo li se ponašali disciplinirano, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Načelnik bečke policije Gerhard Pürstl potvrdio je na konferenciji za novinare da je ubijen jedan prolaznik te da se u bolnici nalazi 15 osoba, od kojih je sedmero teže ozlijeđeno. Naknadno je iz jedne od bolnica potvrđeno da je još jedna osoba podlegla ozljedama te je službeni broj žrtava porastao na dvije.

Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Među ranjenima je i jedan policajac čiji život više nije u opasnosti.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig objasnio je za austrijsku TV postaju "oe24" da trenutačno nije jasna pozadina ovog terorističkog napada. - U ovom trenutku ne želim sudjelovati u nagađanjima, rekao je Ludwig.

Dodao je da nije poznato koliko je bilo počinitelja napada. - Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinitelja, zaključio je bečki gradonačelnik, što je suprotno od ranijih tvrdnji glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova o 10-ak terorista.

Ista TV postaja javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču "kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji".

Napadači su, o čemu svjedoče i šokantne snimke koje su zabilježili građani iz svojih stanova koji gledaju na mjesto zločina, koristili automatsko oružje.

- Prvo se začulo nešto što je zvučalo kao detonacija. A onda je krenula rafalna paljba. Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja. Ubrzo se pojavila policija koja je također zatim zapucala, ispričao je jedan svjedok za ORF. Drugi svjedoci govore o najmanje 50 ispaljenih hitaca.

U međuvremenu je Kronen Zeitung izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge, no policija je ubrzo po dolasku na mjesto događaja objavila da je riječ o lažnoj uzbuni. Isti list je izvijestio i o pucnjavi u bečkoj podzemnoj željeznici, ali o tome zasad nema detaljnijih informacija.

image
Joe Klamar/AFP
image
Ales Halada/AFP
image
Ales Halada/AFP

Predsjednik Izraelitske kulturne zajednice Oskar Deutsch je preko Twittera javio da u vrijeme napada kako u sinagogi tako i u uredu iznad sinagoge nije bilo nikoga.

Bečka policija objavila je i upozorenje građanima da ne dijele snimke pucnjave, već da ih pošalju njima.

Napad su u međuvremenu najstrože osudili Njemačka, Francuska i Europska unija. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao ga je kukavičkim. "Mi smo uz Austriju", poručio je.

image
Joe Klamar/AFP
image
Joe Klamar/AFP
image
Joe Klamar/AFP
image
Joe Klamar/AFP
image
Joe Klamar/AFP
image
Joe Klamar/AFP
image
Joe Klamar/AFP

Češka provodi kontrolu na granici nakon napada u Beču

Češka je policija u ponedjeljak navečer počela provoditi kontrolu na granici s Austrijom nakon simultanih oružanih napada u ponedjeljak navečer u središtu Beča.

"Policija provodi kontrole vozila i putnika na graničnim prijelazima s Austrijom kao preventivnu mjeru nakon terorističkog napada u Beču", objavila je češka policija na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:56