IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

Pokopan Benedikt XVI: Deseci tisuća ljudi u Vatikanu, Papa iz invalidskih kolica ustajao samo kad je to bilo obavezno

Na Trgu Svetog Petra u Vatikanu bilo oko 50.000-55.000 vjernika koji su došli ispratiti Benedikta XVI

Papa Frane kraj lijesa s tijelom Benedikta XVI.

 Filippo Monteforte/AFP

Benedikt XVI., Joseph Ratzinger, papa 2005.-2013., umro na lanjsko Silvestrovo, pokopan je u četvrtak u 11 sati u kripti papinske Vatikanske bazilike svetog Petra. Benedikt XVI nije bio prvi papa koji se odrekao dužnosti, ali bio je prvi koji nije svrgnut, ovako ili onako, nego se odrekao po slobodnoj osobnoj procjeni, odredivši i zadržavši za sebe elemente papinskog dostojanstva kao "papa emeritus", umirovljeni papa.

Benedikt XVI. sâm je odredio gdje će biti ukopan. Odabrao je za se isti grob, prazan od 2014., u kojemu je do kanonizacije za katoličkog sveca počivalo tijelo njegova prethodnika na petrovskoj katedri, Ivana Pavla II., sv. Karola Wojtyłe. Nad tim grobom je reljef Bogorodice s Djetetom i dvama anđelima, djelo trogirskog kipara Ivana Duknovića.

Logično je bilo da se, u imaginariju nazočnih, sprovod Benedikta XVI usporedi sa sprovodom sv. Ivana Pavla II.

Ne želeći tome dati ama baš nikakvo simboličko značenje, teško je zaboraviti vjetar koji je na sprovodu pape Wojtyłe svojim zapusima listao evanđelje položeno na lijes, zaklopivši ga definitivno pri završetku obreda, poslije pričesti. U četvrtak sprovod je započeo pod kapom magle, koja je nazočnima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu zakrila i samu kupolu Vatikanske bazilike. Evanđelje je ostalo raskriljeno na istoj stranici na kojoj ju je otvorio njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein. Sunce se probilo kroz maglu baš u onom trenutku kad je završeno pričešćivanje.

image

Pogreb Benedikta XVI.

Filippo Monteforte/AFP

Pozornost promatrača usredotočena je - razumljivo - na razlike između dvaju sprovoda, kojima mnogi pridaju političko značenje. Možda i pretjerano.

Smrt Benedikta XVI nisu obznanila sva vatikanska i rimska zvona. Ne treba zaboraviti da su ona odzvonila moment njegova odricanja, pa je, dakle, tako ispraćen tad, kad je prestao biti vladajući papa, a ne u prošlu subotu, kad je prestao biti živ čovjek.

Za ukop Benedikta XVI odabran je hrastov lijes, identičan onome u kojemu je ležalo i preminulo tijelo Ivana Pavla II. Razlika je samo što je na poklopcu, u intarziji, bio grb koji je Ratzinger odabrao kad je imenovan nadbiskupom Münchena i Friesinga i koji je zadržao i kao papa.

Kao i za Ivana Pavla II, i za Benedikta XVI sprovodnu misu govorio je dekan Kardinalskog zbora, ovaj put Giovanni Battista Re. Papa Frane je predsjedao, sjedeći u invalidskim kolicima u kojima je dovezen i ustajući samo kad je to bilo obavezno; ne znamo, dakle, bi li on bio na Reovu mjestu da nije onemogućen invalidnošću desnoga koljena. Nasuprot tome, Papa je izgovorio homiliju kojom se, dakle, poglavar Katoličke crkve oprostio od svog prethodnika.

image

Pogreb Benedikta XVI.

Alberto Pizzoli/AFP

Kao i na sprovodu Ivana Pavla II., viđen je transparent na kojemu je, ovaj put golemim crvenim slovima, pisalo talijanski: "santo subito" (smjesta svet) - ali samo jedan, dok ih je 2005. bilo mnogo, tiskanih istim strojem, a ne pisanih jednom rukom.

Za razliku od Wojtyłina sprovoda, u četvrtak u Državi Vatikanskoga Grada nije bila proglašena nacionalna žalost; nisu zastave spuštene na pola stijega, nisu zatvoreni muzeji, osim na dva sata. Za razliku od Vatikana, i Italija i Njemačka proglasile su dan žalosti. Naime, u trenutku smrti Benedikt XVI nije bio vladajući papa, pa nije tretiran kao poglavar Katoličke crkve i Države Vatikanskoga Grada. Nisu pozvani državni i vladini poglavari država s kojima Sveta Stolica ima diplomatske odnose, nisu pozvani poglavari religija s kojima surađuje Katolička crkva. Došli su Sergio Mattarella i Giorgia Meloni, predsjednik odnosno premijer Talijanske Republike (ona ne želi biti oslovljena kao premijerka), došli su Frank-Walter Steinmeier i Olaf Scholz, savezni predsjednik i savezni kancelar SR Njemačke.

image

Pogreb Benedikta XVI.

Filippo Monteforte/AFP

Eto, i na simboličnoj, pa čak i na protokolarnoj razini, Benediktovo odricanje od papinske dužnosti ostalo je vreo krumpir u rukama Katoličke crkve i njezina poglavara. Postoji, u Zakoniku kanonskog prava, dio o odricanju - ali nije dopunjen pravilima. Papa Frane je nedavno rekao da on neće donijeti pravila o papama koji su se odrekli dužnosti. Još ranije je obznanio da će, ako se odrekne dužnosti, biti episcopus emeritus Romae, umirovljeni biskup Rima, a ne papa emeritus, da se neće odijevati u bijelo.

U homiliji je papa Frane izrazio zahvalnost papi teologu. Rekao je, među inim: "Vjerni Božji narod je taj koji, sabran, prati i povjerava život onoga koji je bio njegov pastir. Poput žena na grobu o kojima čitamo u Evanđelju, ovdje smo s mirisom zahvalnosti i pomašću nade da mu, još jednom, iskažemo ljubav koja ne prestaje; želimo to učiniti s istim pomazanjem, mudrošću, tankoćutnošću i predanošću koje je on obilno razdavao godinama. Želimo zajedno reći: ‘Oče, u tvoje ruke predajemo duh njegov‘. Benedikte, vjerni Zaručnikov prijatelju, neka tvoja radost bude potpuna kad konačno i zauvijek čuješ Njegov glas!“.

Spomenimo, na kraju, da je na Trgu Svetog Petra u Vatikanu bilo oko 50.000-55.000 vjernika koji su došli ispratiti Benedikta XVI, manje od 60.000 koliko ih je Sveta Stolica predvidjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:20