POZADINA BURNIH PREGOVORA

Pokrajinski čelnici Merkel predbacivali ‘Mallorcu‘, ona izborila tvrdi uskrsni lockdown i ‘ručnu kočnicu‘

Ono što je trebalo biti 15-minutna pauza, na kraju se pretvorilo u sedmosatni prekid tijekom kojeg je obavljeno mnogo poziva
Markus Söder, Angela Merkel i Michael Müller
 Michael Kappeler/AFP

Njemačka ide u petodnevni "hard" lockdown tijekom Uskrsa, a mjere za sprečavanje širenja koronavirusa koje su na snazi produljuju se do 18. travnja.

To su glavni zaključci do sada najdužih pregovora oko koronamjera između njemačke savezne i pokrajinskih vlada, koji su završili kasno u noć s ponedjeljka na utorak.

Korona summit počeo je oko 15 sati, a tri sata poslije, oko 18:30 sati, kancelarka je zatražila kratku 15-minutnu pauzu.

Tagesspiegel saznaje kako je Merkel pauzu zatražila jer je bila nezadovoljna činjenicom da, umjesto pooštravanja restrikcija, nekoliko saveznih država energično je zagovaralo ublažavanje mjera za vrijeme praznika.

Ono što je trebalo biti 15-minutna pauza, na kraju se pretvorilo u sedmosatni prekid tijekom kojeg je obavljeno mnogo poziva, a pregovori su se "razbili" u manje grupe, uključujući razgovore između saveznih pokrajina.

Više grupa

Jedna grupa sastojala se od kancelarke Merkel, vicekancelara Olafa Scholza (SPD), bavarskog premijera Markusa Södera (CSU) i berlinskog gradonačelnika Michaela Müllera (SPD).

Konflikt je nastao nakon što je nekoliko saveznih država izrazilo želju da građani proslave praznike unutar vlastitih savezne države, u mobilnim kućicama, karavanima, kampovima i vikendicama.

Inicijativu su izradili premijer savezne države Schleswig-Holsteina, Daniel Gunther (CDU), premijer Donje Saske Stephan Weil (SPD) i Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Manuela Schwesig (SPD). Podržali su ih premijer Saske-Anhalta Reiner Haseloff (CDU) i premijerka Porajnje-Falačke Malu Dreyer (SPD).

"Mi se jednostavno zalažemo za svoje građane", poručili su.

Mallorca

Kamen spoticanja bila je Mallorca. Naime, premijeri su predbacivali vladi odluku da popusti mjere i dopusti odlazak mnogih Nijemaca u poznatu španjolsku turističku destinaciju, a istovremeno ne dopušta druženje građana unutar iste savezne države.

Merkel smatra da bi taj potez bio potpuno pogrešan. Ovo nije prvi put da njezina ideja nije bila prihvaćena. Već se susrela s otporom kad je predložila da se uvede policijski sat diljem države ako vrijednost incidencije prijeđe 100.

Potom se iznenada, nakon pet sati pregovora, na stolu našao "Uskrsni lockdown", mjera o kojoj se do sada nije diskutiralo.

Od 1. do 5. travnja sve će biti zatvoreno, uključujući supermarkete, uz iznimku subote prije Uskrsa. Zabranjena su okupljanja, a mise i ostala vjerska događanja će se održavati isključivo virtualnim putem.

"Produženo tiho vrijeme Uskrsa" - tako je to nazvala Merkel.

Privatna okupljanja moguća su tijekom ovog razdoblja u krugu članova vlastitog kućanstva i s još jednim kućanstvom, ali ograničena na najviše pet osoba. Djeca do 14 godina se ne broje. Parovi se smatraju jednim kućanstvom. Benzinske crpke ostat će otvorene.

Tvrdi lockdown

Prijedlog "hard" lockdowna došao je od strane CDU-a, piše Tagesspiegel, s objašnjenjem da su tijekom tih pet dana, dva dana ionako državni praznici (Veliki petak i uskrsni ponedjeljak) kad je sve zatvoreno, pa su restrikcije ustvari "pogodile" samo dva dana.

"Potpuno podupirem pet dana uskrsnog odmora. Međutim, trebamo znatno smanjiti broj aktivnosti u Njemačkoj i nakon Uskrsa i trebamo pokazati snagu u obrani od pandemije aktivnim testiranjem, digitalnim praćenjem kontakata i cijepljenjem”, izjavio je premijer Tiringije Bodo Ramelow.

Gradonačelnik Berlina nakon maratonskih pregovora rekao je: „Ovo danas bilo je teško rođenje”, a bavarski ministar istaknuo je kako je „tim Vorsicht" (oprezni tim) prevladao u pregovorima.

"Trenutačno živimo u najopasnijoj fazi pandemije", rekao je Söder. "Korona sada uglavnom utječe na mlade. Prvo dođe do porasta incidencija, a onda rasta zaraženih u bolnicama. Ako sada ne reagiramo odlučno, prolongiramo nevolju".

Ovo je po prvi put od početka pandemije u Njemačkoj uveden "strogi" petodnevni lockdown, a nema jamstva da će nakon 5. travnja biti ukinut.

Ručna kočnica

Dogovoreno je da se u svim općina u kojima je incidencija veća od 100 primjenjuje tzv. "ručna kočnica", odnosno mjere koje su vrijedile do 7. ožujka. Savezne pokrajine mogu kontrolirano testirati otvaranje u određenim regijama, a najavljena je i izmjena Zakona o zaštiti od zaraza kojom bi se trebala uvesti obveza testiranja prije povratka u Njemačku.

Savezne pokrajine pozvale su vladu na brže distribuiranje brzih testova u školama i firmama. SPD se zalaže za to da se testovi zaposlenicima nude najmanje jednom tjedno, a ako je moguće i dva puta tjedno.

S obzirom na nestašicu cjepiva (samo oko devet posto imunizacije) i nedostatak brzih testova, kancelarka se suočava sa sve većim pritiskom i pitanje je do kada će trajati podrška vladi za upravljanje krizom. Sljedeći summit predviđen je za 12. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:17