SRBIJA

Pokrenut predistražni postupak o prisluškivanju Vučića: ‘Policiji su potpuno odriješene ruke‘

Prisluškivanje šefa države "izravni je pokušaj državnog udara", ustvrdio je ranije Vučić
Aleksandar Vučić
 Milos Miskov/AFP

Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak u povodu navoda o neovlaštenom prisluškivanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, priopćeno je u četvrtak.

Predistražni postupak pokrenut je 15. prosinca 2020. zahtjevom srbijanskom MUP-u za prikupljanje potrebnih obavijesti, a taj zahtijev dopunjen je 14. siječnja, navedeno je u priopćenju tužiteljstva.

Srbijanski predsjednik izjavio 31. prosinca da je bio prisluškivan i da su to "radili domaći", a "nadležna tijela utvrdit će jesu li povezani i sa strancima“, rekao je.

Prisluškivanje šefa države "izravni je pokušaj državnog udara", ustvrdio je tada Vučić.

Početkom siječnja beogradski mediji objavili su da je pokrenuta "opsežna i detaljna istraga" o tome tko je, po čijem nalogu i s kojim ciljem prisluškivao predsjednika Srbije, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin istaknuo je da će se "sigurno doći" do istine i da "službe rade na istrazi".

"Doći ćemo do istine, a pravosudna tijela odradit će svoje", istaknuo je Vulin, naglasivši kako je predsjednik Srbije "dao policiji potpuno odriješene ruke da utvrdi punu istinu u ovom slučaju".

Tužiteljstvo u priopćenju u četvrtak navodi kako je cilj predistražnog postupka da se provjere sve informacije i obavijesti koje su "neophodne za rasvjetljavanje svih činjenica i okolnosti" u vezi s prisluškivanjem, s namjerom otkrivanja počinitelja i kaznenih dijela iz nadležnosti Tužiteljstva za organizirani kriminal.

„Predistražni postupak je u tijeku i u interesu njegovog nesmetanog vođenja Tužiteljstvo za organizirani kriminal detalje ovog postupka neće iznositi u javnost", navedeno je u priopćenju, uz najavu da će se izvijestiti javnost "po okončanju" tog postupka.

Istodobno, pojedini beogradski mediji objavili su u četvrtak kako je nekadašnja državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Dijana Hrkalović odbila poligrafsko ispitivanje i nije htjela prihvatiti ići na detektor laži.

Prema saznanjima Večernjih novosti, bilo je planirano da Hrkalović bude ispitana u aferi oko prisluškivanja predsjednika Vučića i njenih navodnih kontakata s osobama iz kriminalne sredine.

"Ona je odbila testiranje u trenutku kada je trebala biti priključena na poligraf", objavio je portal tog lista.

Večernje novosti navode da je dosad u "aferi prisluškivanje" iskaze dalo više od 50 osoba, među kojima i pojedini visoki dužnosnici iz uprava srbijanskog MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 14:08