AFERA U SRBIJI

Pokrenuta istraga o prisluškivanju Vučića, tabloid tvrdi: ‘Tajno ga je pratio moćan čovjek iz vrha države‘

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin istaknuo je da će se ‘sigurno doći‘ do istine
Aleksandar Vučić
 Andrej Isakovic/AFP

Pokrenuta je "opsežna i detaljna istraga" o tome tko je, po čijem nalogu i s kojim ciljem prisluškivao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavili su u ponedjeljak beogradski mediji, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin istaknuo je da će se "sigurno doći" do istine.

"Istraga, koja je strogo zatvorena, traje već neko vrijeme", pišu "Večernje novosti", pozivajući se na neimenovane izvore, a Vučiću blizak tabloid "Informer" tvrdi da je Vučića "prisluškivao i tajno pratio moćan čovjek iz vrha države" i da je to "utvrdila zajednička istraga Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i Bezbjedosno-informativne agencije (BIA).

"Trenutno su u tijeku saslušanja, na prvom mjestu pripadnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije. U nadležnosti Službe, je i provođenje elektroničkog nadzora. Istražne radnje obavlja Sektor unutarnje kontrole MUOP-a", pišu "Večernje novosti".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio 31. prosinca da je bio prisluškivan i da su to "radili domaći", a "nadležni organi utvrdit će jesu li povezani sa strancima“, rekao je.

Prisluškivanje šefa države "izravni je pokušaj državnog udara", ustvrdio je Vučić.

Naveo je da je da je prisluškivan dugo, godinu-godinu i pol i kazao da za to ima dokaze - vlastite snimljene razgovore, a vjeruje i da zna tko stoji iza toga, navode "Večernje novosti".

Vučiću blizak tabloid "Informer" čak tvrdi da je "planiran pokušaj državnog udara spriječen u posljednjem trenutku".

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da nadležne "službe rade na istrazi" i ustvrdio "Doći ćemo do istine, a pravosudni organi radit će svoje".

Predsjednik Srbije "dao je policiji potpuno odriješene ruke da utvrdi punu istinu u ovom slučaju", rekao je Vulin.

Prema Ustavu Srbije, šef države nema izvršne ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:58