BURNO U ITALIJI

PoKret 5 zvjezdica u teškoj političkoj i nervnoj krizi: Krenuli drmati Draghijevu vladu pa razbili sami sebe

Di Maio je rekao: Napuštamo PoKret 5 zvjezdica koji od sada nije više najjača snaga u Parlamentu

Luigi Di Maio

 Filippo Monteforte/Afp

Talijanski PoKret 5 zvjezdica, u teškoj političkoj i nervnoj krizi, krenuo je drmati vladu na pitanju oružane podrške Ukrajini, pa se sam razbio nadvoje. Grupa oko bivšega političkog vođe Zvjezdica i od 2019 ministra vanjskih poslova Luigija di Maia čvrsto je podržavala evropeističku i atlantističku orijentaciju premijera Marija Draghija.

Grupa oko sadašnjega političkog vođe Zvjezdica i bivšega dvostrukog premijera Giuseppea Contea, suočena sa sve manjom podrškom u biračkom tijelu, tražila je vidljivost zahtijevajući da Italija prestane sudjelovati u naoružavanju Ukrajine i prione na traženje diplomatskog rješenja - kao da to ovisi baš od Rima.

U utorak je, nakon mnogih dana "pretjeranoga granatiranja", uoči glasanja u Senatu nađen kompromis na Draghijevoj platformi. Italija će i dalje pomagati Ukrajini oružjem, novcem i primanjem izbjeglica, Parlament će biti informiran o oružju za Ukrajinu, Italija podržava kandidaturu Ukrajine za Evropsku uniju i tako dalje.

image

Giuseppe Conte

Davide Pischettola/Nurphoto Via Afp

U tom pogledu oporba Zvjezdica Draghiju i Di Maiu pokazala se burom u čaši vode. Ali čaša je time bila napokon prevršena.

Razlike u političkim procjenama, koje su izbile na vidjelo u manevrima za izbor predsjednika Republike, iskazivale su se i zaoštravale. U njima je bio i razlog recentnih usredotočenih napada na Di Maia koje je vodio Conte i kojima su se na kraju pridružili suosnivač i "garant" Zvjezdica ekskomičar Beppe Grillo te predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico. Fico je u ponedjeljak rekao da protiv Di Maia nije Conte nego PoKret 5 zvjezdica. Prešao se: znatan komad Zvjezdica pridružio se u utorak uvečer baš Di Maiu.

U rimskom Hotelu Bernini okupilo se pedesetak zastupnika i senatora iz redova Zvjezdica. Di Maio je rekao: Napuštamo PoKret 5 zvjezdica koji od sada nije više najjača snaga u Parlamentu." Čini se da je Conte gonio lisicu a istjerao vuka.

Nije rečeno da će Di Maiov pokret biti jak na izborima, ali je nedvojbeno da su Zvjezdice oslabljenije njegovim takoreći masovnim odcjepljenjem negoli je, na primjer, Demokratsku stranku pogodilo odcjepljenje grupe Mattea Renzija.

Na rubu je komičnoga da i jedni i drugi ostaju u vladinoj većini, jer izvan nje ima malo političkoga kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:07