RASKOL NA DVORU

Pokušaj državnog udara u Jordanu? Kraljev polubrat javio se iz kućnog pritvora s dramatičnom porukom

Vojne vlasti negiraju da je bivši prijestolonasljednik i polubrat kralja Abdulaha pritvoren
Princ Hamza (arhiva)
 Khalil Mazraawi/AFP

Jordanski princ Hamza objavio je u videu poslanom svjetskim medijima da mu je zapovjednik jordanskih oružanih snaga rekao da ne napušta kuću i da ne komunicira s ljudima, nekoliko sati nakon što je vojska ustvrdila da nije u kućnom pritvoru.

Zapovjednik glavnog stožera Jusef Ahmed al-Hunaiti zanijekao je da je bivši prijestolonasljednik i polubrat kralja Abdulaha II pritvoren ili u kućnom pritvoru.

No, princ Hamza objavio je ubrzo nakon toga dva videa koja su u suprotnosti s priopćenjem vojske.

"Posjetio me jutros zapovjednik glavnog stožera jordanske vojske koji me je obavijestio da mi nije dozvoljeno izlaziti van, komunicirati s ljudima ili ih susretati jer je na susretima kojima sam bio nazočan ili je na društvenim mrežama vezano uz moje posjete bilo kritika na račun kralja", rekao je Hamza na engleskom u videu koji je objavio BBC.

Hamza je kazao kako nije osobno optužen za izgovaranje kritika na račun kralja Abdulaha II. Rekao je i da je njegovo osiguranje uklonjeno te da su mu ukinute telefonske i internetske veze.

"Ovaj satelitski internet moj je jedini način komunikacije", rekao je dodajući da mu je tvrtka rekla da će i to biti ukinuto.

"Ja nisam odgovoran za propuste u vladanju, za korupciju i za nekompetentnost koja prevladava u našim vladajućim strukturama zadnjih 15 do 20 godina", dodao je princ.

Drugi video u kojemu govori na arapskom objavila je Al Jazeera. I ranije je bilo glasina o podjelama u jordanskoj kraljevskoj obitelji, no ovako javni raskoli rijetki su.

Hamza (41) bio je prijestolonasljednik od 1999. do 2004. kad ga je kralj Abdulah II uklonio i za prijestolonasljednika odredio svoga sina. Hamza je tada u pismu koje su objavili državni mediji napisao da će odano podupirati Abdulaha II.

image
S lijeva na desno: kraljica Rania, princeza Basma Otoum i njezin suprug princ Hamza, kralj Abdulah II i kraljica Noor, udovica pokojnog kralja Huseina (arhiva)
Yousef Allan/PETRA/AFP

Prema Washington Postu, Hamza je u kućnom pritvoru u okviru istrage o planiranju državnog udara.

Al-Hunaiti je to zanijekao, no rekao je da je princu Hamzi rečeno da se suzdrži od aktivnosti koje bi mogle narušiti stabilnost kraljevstva.

Nakon "sveobuhvatne istrage sigurnosnih službi" Hamzi je "rečeno da obustavi aktivnosti i poteze čija su meta sigurnost i stabilnost Jordana", napisao je u priopćenju al-Hunaiti.

"Istrage još traju i rezultati će biti objavljeni uz punu transparentnost", dodaje se u vojnom priopćenju.

image
Kraljica Noor i njezin sin, princ Hamza (arhiva)
Jamal Nasrallah/AFP

Te su istrage rezultirale uhićenjima nekoliko istaknutih figura među kojima je, po nepotvrđenim vijestima, i pročelnik Hamzina ureda Jaser Madžali.

Madžalijeva nećakinja Basma napisala je na Twitteru da je njihov dom pretresen, a on odveden u nepoznato.

Al-Hunaitijevo priopćenje tek je navelo da su uhićeni Basem Ibrahim Avadalah, nekdašnji predsjednik kraljevskog hašemitskog suda i bivši ministar financija, te Hasan bin Zaid, član kraljevske obitelji.

Zemlje regije Saudijska Arabija, Bahrein, Kuvajt, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon, Irak, Katar, Jemen te Zaljevsko vijeće za suradnju i Arapska liga izrazili su potporu kralju Abdulahu II.

SAD je objavio da prati razvoj događaja te da je kralj Abdulah II "ključni američki saveznik koji uživa punu potporu".

image
Princ Hamza i njegova supruga Basma Otoum (arhiva)
Yousef Allan/PETRA/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 19:52