SEPARATISTIČKI SUKOB

POKUŠAJ OBNOVE MIROVNOG PROCESA Zbog pobune na jugu Tajlanda susrest će se tajlandski i malezijski premijer

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha
 Piroschka van de Wouw / REUTERS

Tajlandski premijer Prayut Chan-o-Cha susrest će se u srijedu u Bangkoku s malezijskim kolegom u pokušaju obnove mirovnog procesa na krajnjem jugu Tajlanda, kojeg već gotovo 15 godina potresa separatistički sukob.

Posjet malezijskog premijera Mahathira Mohamada kraljevini, prvi nakon njegove iznenađujuće pobjede u svibnju, trebao bi "pružiti novi poticaj" pregovorima, otkrilo je u utorak malezijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Od 2004. Tajland, većinom budistički, nosi se sa separatističkom pobunom u nekoliko pokrajina s muslimanskom većinom koje graniče s Malezijom, a u tom je sukobu poginulo gotovo 7000 osoba, većinom civila.

Napadi su rjeđi nakon državnog udara 2014. jer je vojna hunta pojačala ophodnje i postrožila policijski sat. Godine 2017. poginulo je 235 osoba, a gotovo 900 u 2007., po brojkama organizacije Deep South Watch.

Usprkos tome, pregovori su zapeli jer tajlandske vlasti ne uspijevaju okupiti za stolom pobunjenike raspršene u nekoliko entiteta, ponekad teško identificiranih.

Prije nekoliko tjedana Malezija i Tajland imenovali su nove predstavnike koji bi vodili razgovore. Dolazak tih novih ekipa "daje nam nadu u napredak mirovnog procesa", otkrio je Panitan Wattanayagorn, savjetnik za sigurnost pomoćnika tajlandskog premijera Prawita Wongsuwana.

S obzirom da bi se prvi izbori nakon državnog udara morali organizirati početkom 2019. u Tajlandu, "danas je ključan trenutak u pokušaju pokretanja stvari".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:50