KRŠENJE SPORAZUMA

POKUŠAVA LI IRAN PROIZVESTI NUKLEARNU BOMBU? Proizvodnju obogaćenog urana povećali su čak 10 puta, a stručnjake naročito brine jedna stvar

 
Arihvska fotografija postrojenja u Iranu u kojem se gradio nuklearni reaktor
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Iranski predsjednik Hasan Rohani najavio je jučer da će njegova država početi s puštanjem plinovitog urana u 1044 centrifuge, što je najnoviji korak u kršenju nuklearnog sporazuma iz kojeg se SAD povukao.

U televizijskom obraćanju naciji Rohani je naglasio kako se svi koraci koje je dosad poduzeo Iran mogu povući te da će se Iran pridržavati svih obveza koje je preuzeo u sklopu sporazuma, no tek kada se ostali potpisnici počnu pridržavati svojih.

“Ne možemo jednostrano prihvatiti da se mi u potpunosti držimo svojih obaveza, a oni se svojih ne pridržavaju”, izjavio je Rohani.

Iran će tako danas početi s puštanjem urana u plinovitom obliku u centrifuge u postrojenju Fordow, podzemnom nuklearnom kompleksu nedaleko od grada Koma. U sklopu postojećeg sporazuma, centrifuge u Fordowu smiju se puštati u pogon jedino prazne.

Izotopi

“Znamo koliko su osjetljivi na Fordow”, rekao je Rohani. “Što se tiče tih centrifuga, znamo. No, u isto vrijeme, kada oni budu poštivali svoje obveze, ponovno ćemo prekinuti dotok plina. Dakle, moguće je povući ovaj korak.”

Plinoviti uran se vrti u centrifugama pri visokom broju okretaja kako bi se lakše izdvojio lakši izotop urana, U-235, koji se koristi u fisijskim nuklearnim oružjima. Prirodni uran sadrži samo oko 0,72 posto lakšeg izotopa, a za gorivo za nuklearne elektrane i oružje potrebna je viša koncentracija.

Prema uvjetima sporazuma, Iran se obvezao da neće obogaćivati uran iznad koncentracije od 3,67 posto U-235, što je dovoljno za korištenje u civilnom nuklearnom programu. Prije sporazuma Iran je obogaćivao uran do koncentracije od 20 posto, što je teoretski dovoljno za nuklearno oružje, premda vrlo niske učinkovitosti.

Proizvodnja

Stručnjake za nuklearnu energiju posebno brine činjenica što je relativno mali korak između koncentracije od 20 posto i koncentracije od 85 posto, dovoljne za najčešće tipove nuklearnog naoružanja.

Iran je još u ponedjeljak, na 40. godišnjicu preuzimanja američke ambasade u Teheranu, najavio povećanje proizvodnje obogaćenog urana. Čelnik Iranske agencije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, priopćio je u ponedjeljak kako je proizvodnja narasla na pet kilograma dnevno, dok je prije dva mjeseca iznosila samo 450 grama na dan.

Iran se sad koristi naprednijim IR-6 centrifugama, koje znatno brže obogaćuju uran od IR-1 modela koje su koristili proteklih godina. Salehi je najavio i prototip nove centrifuge, IR-9, koja bi trebala biti 50 puta brža od centrifuga prve generacije.

Isti dan SAD je najavio nove sankcije protiv čelnih ljudi iranskog režima, obilježavajući na svoj način godišnjicu preuzimanja ambasade. Ministarstvo financija SAD-a je na listu osoba pod sankcijama stavilo ljude iz “užeg kruga” vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

Blokada

Između ostalih, na listu osoba čiji su inozemni računi blokirani i s kojima američke tvrtke ne smiju poslovati stavljeni su predstojnik Hamneijeva ureda Mohamad Mohamadi Golpajegani, Hamneijeva “desna ruka” Vahid Haghanian, čelnik iranskog pravosuđa Ebrahim Raisi te drugi sin vrhovnog vođe Mojtaba Hamnei.

Iran proteklih mjeseci krši sve više odredbi sporazuma koji je 2015. potpisao s Amerikom, Rusijom, Kinom, Francuskom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Njemačkom i Europskom unijom. Nakon što je predsjednik Donald Trump došao na vlast, proglasio je sporazum “najgorim dogovorom ikad” te se povukao iz njega u svibnju prošle godine i nametnuo ekonomske sankcije Iranu.

Preostale potpisnice sporazuma obećale su Iranu da će pronaći načine kako zaobići američke sankcije, no Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo dosad nisu uspjele pronaći rješenje.

Otvorili dodatno postrojenje

Koncentracija U-235

Iran je još u srpnju objavio kako je počeo obogaćivati uran na razinu koncentracije U-235 iznad dogovorenih 3,67%.

Korištenje postrojenja

Iran se obvezao koristiti samo postrojenje Natanz, no sada je i postrojenje Fordow ponovno stavljeno u uporabu.

Količina centrifuga

Teheranu je zadana brojka od oko 6000 uređaja za centrifugu kojima se smije koristiti, a na snazi je i zabrana razvoja novih tehnologija. Unatoč tome, Iran razvija nove centrifuge i prešao je granicu dopuštenog broja uređaja.

Zalihe obogaćenog urana

Iran se obvezao da će držati najviše 300 kilograma niskoobogaćenog urana u svojim zalihama, no tu je granicu prešao 1. srpnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:09