SMRTNO OPASNO

‘Polarni vrtlog‘ spustio temperature u Sibiru do -63 stupnja! ‘Ovo nismo vidjeli desetljećima‘

Predviđa se da će se intenzivna hladnoća koncentrirati na istočnu Rusiju te se potencijalno pomaknuti prema istoku tijekom vikenda

Ilustracija, Bajkalsko jezero

 Chookia/Imaginechina Via Afp

Sibir trenutačno doživljava najniže temperature u posljednja dva desetljeća. Temperature padaju na oko -27,8 Celzijevih stupnjeva niže od uobičajenog prosjeka.

U gradiću Zhilinda na istoku Rusije, koji broji oko tisuću stanovnika, temperature su dosegle povijesno najniži minus od -62,1 stupanj. To je najniža zabilježena temperature u siječnju te ujedno najniža temperature u Sibiru od 2002. Kompjutorski modeli sugeriraju da najmanje šest službenih meteoroloških postaja u Rusiji bilježi temperature od -62,8 stupnjeva ili niže.

Očekuje se da će se ova ekstremna hladnoća nastaviti tijekom vikenda. Zbog klimatskih promjena, ova hladnoća nije uobičajena posljednjih desetljeća. Rekordno niska temperatura koju je zabilježila Rusija je -89,9 stupnjeva 1993. godine u nenaseljenom području sjeverne hemisfere.

Polarni vrtlog, koji održava hladan zrak iznad Arktika, ostao je jak ove zime, što je ograničilo širenje hladnog zraka u srednje geografske širine.

Predviđa se da će se intenzivna hladnoća koncentrirati na istočnu Rusiju te se potencijalno pomaknuti prema istoku tijekom vikenda. No postoji mogućnost da bi ekstremna hladnoća iz Sibira mogla utjecati na zapadnu hemisferu kasnije u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:34