DEREK CHAUVIN

POLICAJAC KOJI JE USMRTIO GEORGEA FLOYDA PRVI SE PUT POJAVIO NA SUDU Odredili mu milijunsku jamčevinu, nije se izjasnio o krivnji

 
 Hennepin County Jail / AFP

Sutkinja okruga Hennepin u američkoj saveznoj državi Minnesoti Jeannice Reding postavila je bezuvjetnu jamčevinu od 1,25 milijuna dolara za Dereka Chauvina (44), bivšeg policajca u Minneapolisu koji je gotovo devet minuta klečao na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda te ga naposljetku ubio, piše Star Tribune.

Chauvin je optužen za ubojstvo u drugom stupnju bez namjere, ubojstvo u trećem stupnju i ubojstvo iz nehaja u drugom stupnju, a u ponedjeljak na sudu pojavio putem video veze. Bio je u lisicama i narančastom kombinezonu, a sjedio je za manjim stolom kakav se inače može vidjeti u konferencijskim dvoranama.

This handout photo obtained June 8, 2020 courtesy of the Minnesota Department of Corrections shows Derek Michael Chauvin being held for sentencing. - Councilors in the US city of Minneapolis pledged late June 7, 2020 to dismantle and rebuild the police department, after the death in custody of George Floyd sparked nationwide protests about racism in law enforcement, pushing the issue onto the national political agenda.Floyd was killed on May 25 when white Minneapolis police officer Derek Chauvin pressed his knee on the unarmed black man's neck for nearly nine minutes. Chauvin has been charged with second-degree murder and is to appear in court on June 8, 2020. (Photo by Handout / Minnesota Department of Corrections / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
Minnesota Department of Corrections / AFP
Derek Chauvin

Tužitelj Matthew Frank na ročištu je rekao da tako visoku jamčevinu pravdaju "ozbiljnost optužbi" i snažno javno mnijenje. Frank je naveo da zbog tog javnog mnijenja postoji rizik da bi Chauvin mogao zrakoplovom pokušati pobjeći iz Sjedinjenih Američkih Država. Chauvin i njegov odvjetnik Eric Nelson nisu prigovarali tijekom kratkog saslušanja koje je trajalo 15 minuta.

Chauvin se nije izjasnio o svojoj krivnji.

Star Tribune piše da su prva pojavljivanja na sudu obično proceduralne prirode. Optuženom se mogu pročitati točke optužnice, no većina se odvjetnika odrekne tog prava, raspravi se o visini jamčevine te se potom odredi datum za naredno saslušanje. Optuženi se u pravilu na prvom pojavljivanju pred sucem ne očituje o krivnji.

Chauvin je za ubojstvo Georga Floyda optužen četiri dana nakon što ga je 25. svibnja klečanjem na vratu usmrtio. Bivši se policajac trenutno nalazi u državnom zatvoru u Oak Park Heights u Minnesoti.

Policajčevi bivši kolege koji su sudjelovali u intervenciji tijekom koje je usmrćen Floyd - J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao - terete se kao sudionici zločina. Chauvin, Kueng, Lane i Thao otpušteni su nekoliko dana nakon Floydove smrti.

Chauvin bi se pred sudom sljedeći puta trebao pojaviti 29. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:14