SVE JE SNIMLJENO

Policajac optužen za ubojstvo nevinog dječaka (12): ‘Znao je da nema oružje, a ipak je ispalio treći hitac‘

Optuženi Mendoza bio je u skupini policajaca koji su progonili Thomasa i i prijatelja koji je indirektno bio povezan s krađom oružja

Thomas Sideiro

 GoFundMe

Bivši policajac iz Philadelphije optužen je za ubojstvo jer je početkom ožujka u kaotičnoj jurnjavi nanio fatalne ozljede 12-godišnjaku pucajući mu u leđa, prenosi BBC.

U optužnici se navodi da se Edsaul Mendoza (26) upustio u 'taktički pogrešnu' potjeru za maloljetnim Thomasom TJ Sideirom i ustrijelio ga unatoč tomu što je znao da je nenaoružan.

Mendoza je uhićen u nedjelju.

Prema dokazima koje je objavio okružni tužitelj u Philadelphiji, Mendoza je bio u skupini s još trojicom policajaca u civilu koji su se progonili Thomasa i njegova 17-godišnjeg prijatelja, koji je u sudskim dokumentima naveden kao NK.

Policajci su vjerovali da je NK indirektno povezan s istragom ukradenog oružja.

Kada su pokušali zaustaviti maloljetnike, odjeknuo je hitac i razbio prozor do stražnjeg sjedala iza suvozača, dodaje se u priloženim dokazima. Kada su dečki pokušali pobjeći, Mendoza je jurio za Thomasom i tri puta pucao u njega.

Treći hitac ispalio je iako je znao da je Thomasovo oružje odbačeno nekih 12 metara dalje. U trenutku kada je ispaljen posljednji hitac Thomas je prestao trčati.

- Dakle, kada je Mendoza ispalio treći i smrtonosni hitac, znao je da 12-godišnji Thomas Sideiro, visok 152 centimetra i težak 50 kilograma, više nema oružje i ne može mu nauditi, rekao je novinarima tužitelj Larry Krasner u ponedjeljak.

- Ipak je ispalio hitac u njegova leđa i ubio ga, rekao je.

Mendoza je ubrzo dobio otkaz u policiji nakon nemilog događaja, a policijski povjerenik tada je objasnio da je prekršio odredbu o uporabi sile.

Prema riječima Krasnera, većina dokaza protiv bivšeg policajca Mendoze proizlazi iz videosnimke pucnjave, koja neće biti objavljena bez odobrenja suca. Istaknuo je da je videozapis uznemirujući i da je nesretni Thomas zapravo bio s 'licem prema dolje' na pločniku i da se vjerojatno predao.

Mendoza je priveden u nedjelju i zadržan je bez jamčevine, a pripremno ročište bit će održano 16. svibnja.

Thomasova baka izjavila je za podružnicu CBS-a da je bila 'zadovoljna' kad je čula optužbe protiv Mendoze.

- Srce mi je slomljeno, ne mogu spavati. Nitko od nas ne može spavati. Užasno je to što se dogodilo, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:45