ITALIJA

Policajce šokiralo otkriće u podrumu koji je koristio sudac optužen za korupciju: ‘Ovakav arsenal nikad nismo vidjeli‘

U tajnom skrovištu pronađeno je gotovo 200 komada oružja, a istražuje se je li to oružje možda ukradeno vojsci
Puška AR-15 (ilustrativna fotografija)
 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Giuseppe De Benedictis, bivši talijanski sudac iz grada Barija koji je optužen za primanje mita kako bi na slobodu puštao pritvorene kriminalce, našao se u centru kriminalističke istrage trgovine oružjem nakon što je navodno pribavio ogroman arsenal ilegalnog vojnog naoružanja, piše The Telegraph.

Novi uhidbeni nalog za De Benedictisa izdan je nakon što je policija otkrila jedno od najvećih privatnih skrovišta oružja u povijesti Italije.

Bivši sudac iz Barija optužen je za korupciju nakon što je policija prisluškivanjem doznala da se kriminalci hvale da su ga "kupili" za 30 tisuća eura.

Uhidbeni nalog za De Benedictisa dolazi u trenutku "maksi suđenja" 'Ndrangheti u južnom kalabrijskom gradu Lameziji Terme. 'Ndrangheta se smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Italiji, a navodno kontrolira protok kokaina Europom. Pred suca u Lameziji izaći će više od 350 navodnih članova mafije, političara, pravnika, poduzetnika i drugih optuženih. Riječ je o najvećem suđenju mafiji u Italiji još od 1980-ih godina.

De Benedictisov arsenal pronađen je ispod seoske kuće koja se nalazi usred gajeva maslina i badema sjeverno od Barija. Kada je policija ušla u podrum spomenute kuće, čiji je teški željezni poklopac bio zavaren tako da se u njega ne može samo tako ući, pronašla je gotovo 200 komada različitog oružja, uključujući i jurišne puške AK-47, poluautomatske puške tipa AR-15, automatske kompaktne strojnice UZI, Socimi i Beretta, razne sačmarice, poluautomatske pištolje marke CZ, ručne bombe, 100 tisuća jedinica municije te čak i protutenkovsku minu.

Talijanski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta istražuje je li nešto od tog oružja možda ukradeno Oružanim snagama Republike Italije (OSRI) kako bi se kasnije prodavalo na crnom tržištu.

Tužitelji smatraju da je moguće da su De Benedictis i djelatnik talijanske vojske pomagali članovima kriminalnih bandi da kroz luku u Bariju švercaju ilegalno oružje. Bivši sudac, međutim, tvrdi da je kolekcija samo njegov hobi.

U javnosti poznat kao strastveni kolekcionar rijetkog i starog oružja, De Benedictis je navodno istražiteljima prvo rekao da je sve oružje sumnjivog podrijetla bacio u Jadransko more, no policija je unatoč toj tvrdnji nastavila tražiti njegovo skrovište.

Prema tužiteljima iz grada Leccea i uhidbenog naloga na 40 stranica koji je izdala sutkinja istrage Guilia Proto, De Benedictis je snimljen kako s bojnikom Antoniom Serafinom raspravlja o tome kako nabaviti i sakriti oružje.

Serafino je radio u uredu za putovnice Oklopne brigade "Pinerolo" OSRI-ja u Bariju. Oklopna brigada "Pinerolo" sadržava pješačke, konjičke i topničke pukovnije, a ima pristup haubicama i drugom oružju.

Prema spisu predmeta, policija mu je ozvučila automobil, a mikrofoni skriveni u njemu snimili su zvuk hitaca iz automatskih pušaka koje su Serafino i De Benedictis na Staru godinu ispalili s balkona bojnikova stana koji se nalazi u predgrađu Barija. Dvojac je tada navodno isprobavao valjanost oružja.

Isti su mikrofoni snimili i razgovor bivšeg suca i djelatnika vojske dok su isti raspravljali trebaju li premjestiti skrovište oružja iz "bunara" na ruralnoj lokaciji na neko drugo mjesto i kako to napraviti.

Ispalo je da je "bunar" koji su spominjali zapravo podrum koji se nalazi ispod sporedne zgrade jedne seoske kuće nedaleko od sela Andrije.

Vlasnik seoske kuće, Serafino i De Benedictis terete se za ilegalnu trgovinu oružjem. U optužnici ih se oslovljala kao "autentične trgovce oružjem za ratovanje". Oni te optužbe odbacuju.

Tužitelji trenutno provjeravaju je li oružje pripadalo talijanskoj vojsci. Ako je, tada postoji mogućnost da će se istraga proširiti na druge dužnosnike koji su možda omogućili da oružje nestane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:58