NOVI SLUČAJ

Policajci u Arizoni mladiću pritiskali vrat o cestu pa ga bacili u vrelu maricu, umro u bolnici

28-godišnjak je uhićen zbog krađe jednog pića iz obližnje trgovine, no silno se opirao privođenju pa je nasilno savladan
Snimka privođenja / screenshot
 Phoenix Police Department

Policajci u Arizoni pod istragom su nakon još jednog slučaja smrti prilikom privođenja.

Ovog puta radi se o 28-godišnjem Ramonu Timothyu Lopezu koji je preminuo nakon što je šest minuta proveo bačen u stražnji dio pregrijanog policijskog vozila. Prethodno su policajci, kako bi ga savladali, poduzeli sad već zloglasan zahvat kojim su ga koljenom pritiskali uz vreli asfalt u Phoenixu, gdje je u tom trenutku temperatura zraka iznosila više od 38 stupnjeva Celzijevih.

Lopezov brat David Gonzalez rekao je lokalnoj TV postaji kako "nitko nije savršen, ali moj brat nije zaslužio takav tretman", javlja Sky News.

- Popeli su se na njega kad su ga bacili na zemlju i punom težinom ga pritiskali uz vreli asfalt. Tko se ne bi borio za život u takvoj situaciji - rekao je brat, opravdavajući odupiranje svog brata uhićenju.

Policija je objavila videosnimku incidenta koji se dogodio još 4. kolovoza. Sve je počelo kada je jedna građanka pojavila da se mladić sumnjivo ponaša, radi čudne geste te gleda tuđe automobile.

- Ponaša se vrlo čudno, plazi jezik okolo, ne znam što nije u redu s njim - rekla je dispečeru. Ubrzo je stigla patrola, a kada ih je Lopez spazio, počeo je trčati. Patrola ga je pratila do dućana u kojem je Lopez ukrao piće, te su ga pokušali zaustaviti prilikom izlaska iz trgovine.

Policijska snimka pokazuje kako je Lopez tada bacio piće u policajca te počeo bježati, a policajac ga je sustigao i obojica su pala na pod. Stigla su još dva policajca kako bi pomogli kolegi. Na snimci se vidi kako je jedan policajac koljenom ležao na Lopezovom desnom bedru, a drugi na leđima, te su ga snagom tijela pritiskali o asfalt. Lopez se silno opirao no policajci su mu uspjeli navući lisice i zavezati mu noge kako bi ih prestao udarati.

Zavezan je u ležećem položaju na leđima, te su ga unijeli u policijsko vozilo. Krenuli su, no ubrzo su stali kako bi provjerili njegovo stanje i shvatili da nema nikakvih reakcija. Uspjeli su mu pronaći slab puls i još je disao, polijevali su ga vodom, te ga prevezli u bolnicu gdje je proglašen mrtvim.

Uznemirujuću videosnimku možete pogledati ovdje.

Policajci vjeruju kako je opravdanje za njegovo ponašanje najvjerojatnije to što je bio pod utjecajem droga.

Policija u Phoenixu pokrenula je interne istrage kako bi ustanovili jesu li službenici upotrijebili prekomjernu silu, javlja Sky.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46