PRETJERANA SILA

Policajci ustrijelili 13-godišnjaka s autizmom: ‘Ma može njegova majka reći što god hoće...‘

Dječakova majka zvala je policiju jer je njen sin imao živčani napad, no umjesto da ga smire na neki drugi način, oni su pucali
Linden Cameron
 Golda Barton/Facebook

13-godišnji dječak teško je ozlijeđen nakon što ga je ustrijelio policajac u Salt Lake Cityju u petak navečer, kazala je njegova majka, piše CNN.

Golda Barton rekla je da je njezin sin Linden Cameron, koji ima Aspergerov sindrom, ranije toga dana doživio 'živčani slom'. Njoj je to bio prvi dan na poslu nakon gotovo godinu dana i Liden se s time teško nosio. Barton je također potvrdila da je upravo ona zvala policiju i zamolila ih da dođu kako bi pomogli da njezin sin dobije potrebni tretman.

- Rekla sam im da nije naoružan. Nema ništa kod sebe. Samo se jako naljuti pa počne vikati i vrištati, rekla je dječakova majka. - On je dijete i pokušava dobiti pažnju. Ne zna kako to regulirati.

Kad je policija došla, Barton je kazala da je njezin sin pobjegao. Potom je čula kako netko viče 'lezi dolje na zemlju' tri puta i nakon toga nekoliko pucnjeva.

- Zašto ga nisu omamili i gađali gumenim mecima?, pitala je majka nakon incidenta. - On je malo dijete. Kako ga ne možete savladati? Vi ste veliki policajci s ogromnim mogućnostima.

Narednik Keith Horrocks rekao je da je policajac pozvan na mjesto događaja zato što je dječak imao 'psihičku epizodu i prijetio ljudima oružjem'.

Po dolasku policije, dječak je pobjegao, a jedan je policajac zapucao i pogodio ga. Policajci su mu pružili prvu pomoć do dolaska hitne pomoći nakon čega je odveden u bolnicu.

Lindenu je ozlijeđeno rame, zglobovi, probavni organi, mjehur i crijeva te živci, kazala je njegova majka.

Nije utvrđeno je li dječak doista imao oružje i na koju je konkretnu prijetnju policija odgovarala.

Barton je novinarima kazala da njezin sin nije imao oružje. Detektiv Greg Wilking, glasnogovornik policije Salt Lake Cityja, rekao je da ne može točno reći je li dječak imao oružje ili ne, te što je policajac koji je pucao vidio kao prijetnju te da će odgovore na ta pitanja dati istraga.

- Majka može reći što god hoće, no provest će se istraga i tek nakon tog procesa ćemo znati, kazao je Wilking. - Kad istraga bude dovršena, sve informacije bit će proslijeđene uredu tužitelja koji će onda provesti i vlastitu istragu.

- I dok će svi detalji ovog incidenta biti poznati tek po završetku istrage, mogu samo zahvaliti Bogu što je ovaj dječak živ i što nitko drugi nije ozlijeđen, rekao je gradonačelnik Salt Lake Cityja Eric Mendenhall.

- Bez obzira na okolnosti, ono što se dogodilo u petak navečer je tragedija i očekujem da se istraga provede temeljito i transparentno zbog svih uključenih u priču, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:48