SVI DETALJI POTRAGE

Policajka: Reći ću vam zašto smo posumnjali u tu Pandu, odvjetnica: Evo kakvu bi kaznu mogle dobiti ubojice!

Desetodnevna međunarodna potraga za djevojčicom Dankom Ilić okončana je viješću o njezinoj smrti. Vučić je na izvanrednoj sjednici vlade objavio da je ona ubijena

Policija bagerima trazi tijelo

 Ranko Šuvar/Cropix

Ključni događaji:

- Aleksandar Vučić je objavio da su dvije osobe uhićene zbog ubojstva djevojčice Danke Ilić (2)

- Osumnjičenici su radnici Javnog komunalnog poduzeća "Vodovod" - Srđan Janković i Dejan Dragijević

- Dvojac je udario Danku autom, nakon čega su njezino tijelo bacili na deponij

- Srpska policija je objavila da su osumnjičenici priznali krivnju, tereti ih se za počinjenje teškog ubojstva

- Tijelo djevojčice i dalje nije pronađeno, pretražuje se deponij

- Srpski ministar: ‘Dankin otac zaustavio je ubojice i pitao ih jesu li vidjeli curicu. Rekli su ‘ne‘ i otišli na deponij‘


NOVO 23:30 Iako imaju dva sumnjivca za ubojstvo Danke Ilić, srpska policija, prema mišljenju stručnjaka, neće stati s istragom. Probat će utvrditi ima li još umiješanih u ovaj zločin i na koji način, a više o tome pročitajte OVDJE.


23:01 Bojana Otović Pjanović, iz MUP-a Srbije objasnila je zašto je policiji bilo sumnjivo vozilo "Fiat panda" u kojem su, kako se kasnije pokazalo, bili osumnjičeni za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić i kako je zločin počinjen.

Već drugog dana utvrđeno je da se tim putem kretalo bijelo vozilo "panda", kao i još 16 vozila. Međutim, u istom smjeru vratila su se samo dva vozila, među kojima i "panda", piše RTS.

- Nakon temeljitog razgovora s majkom, jer je dijete bilo s njom, ona je, tražeći dijete, primijetila u blizini parkirano vozilo bijele boje ‘panda‘. - Utvrdili smo da se radi o vozilu Vodovoda - rekla je Otović Pjanović.

Djevojčica je viđena između 13.45 i 13.52 sati, a vozilo "panda" bilo je ispred ograde u 13.50 sati.

- Sustavom eliminacije vozila koja su ulazila i izlazila, ostala je ‘panda’. Nakon zaustavljanja na ulazu ulaze u vozilo, kreću se ulicom 30 do 40 metara, djevojčica je bila s desne strane kolnika, spuštaju se malom brzinom. Danku su udarili, osumnjičeni putnik ju je stavio u prtljažnik gdje je alat i onda su je odveli na taj deponij, zaključila je Otović Pjanović.


22:20 Vlasnik detektivske agencije objasnio je na koji su način osumnjičeni ‘pali‘ na poligrafu. Više možete pročitati OVDJE.


21:20 Oglasio se i otac jednog od osumnjičenih. Smatra da njegov sin nije mogao počiniti tako gnjusan zločin, a kako je to objasnio pročitajte OVDJE.


19:30 U tijeku je velika potraga za Dankom Ilić, policija tijelo nesretne djevojčice traži na nekoliko lokacija u okolici Bora. Bagerima se kopa odlagalište otpada, a mehanizacija je i na polju jednog od osumnjičenih gdje bi se tijelo eventualno moglo nalaziti.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Policija traži tijelo Danke Ilić

Ranko Šuvar/Cropix
image

Policija traži tijelo Danke Ilić

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

18:56 Dankina smrt potresla i poznatu hrvatsku voditeljicu Nikolinu Pišek koja je ogorčeno komentirala tragediju u kojoj je dvogodišnjakinja izgubila život. Više pročitajte OVDJE.


18:20 Sućut Dankinim roditeljima na Facebooku je uputio i Nenad Periš koji je, baš kao i oni, prolazio kroz agoniju kada je u Beogradu nestao njegov sin Matej.

Potraga za Matejom je, nažalost, također imala tužan kraj, a Periš je cijelo vrijeme obitelji Ilić slao poruke podrške.

- Jedino što želim i molim Boga je da se Danka pronađe i da to, ako je ikako moguće, bude sretan kraj - napisao je Periš prije nekoliko dana.


18:02 Odvjetnica Ana Selak objasnila je da ako je smrtna posljedica nastupila neposrednom radnjom počinitelja ovog kaznenog djela počinjena nakon prometne nesreće, neće se raditi o kaznenom djelu iz područja prometa, već se može raditi o teškom ubojstvu, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina, a najviše doživotnog zatvor.

- Način na koji je počinjeno ovo kazneno djelo pokazuje da je počinjeno na svirep način, što je jedna od kvalifikacijskih okolnosti koja karakterizira teško ubojstvo kao samostalno kazneno djelo. Ne smijemo zaboraviti da je žrtva malo dijete, mlađe od dvije godine, da su počinitelji radno sposobne osobe, starije od 50 godina, čija je prirodna potreba trebala biti pomoći tom djetetu nakon što je došlo do nesreće, a oni su učinili suprotno od toga, rekla je Selak.


17:30 Deponij na lokalnom Starobanjskom putu nije jedini koji se pretražuje, javlja reporterka N1 Srbije iz Banjskog Polja. Jedna se policijska potražna ekipa, neslužbeno doznaje, zaputila i u Majdanpek.


16:50 Pretražuje se i koliba obitelji Srđana Jankovića do koje je policiju odveo njegov otac. Radi se o nenaseljenom mjestu u blizini Luke odakle je osumnjičenik za ubojstvo malene Danke. Na terenu je velik broj policajaca.


16:30 Otac Srđana Jankovića, osumnjičenog za ubojstvo Danke Ilić, stigao je u pratnji pripadnika policije na mjesto gdje postoji šansa da bude pronađeno tijelo djevojčice.

Policija intenzivno pretražuje polja u selu Luka kod Bora, odakle je osumnjičeni za ubojstvo dvogodišnjakinje, a prekopavali su dvorište obitelji Janković.

Podsjetimo, danas se pojavila informacija da je Janković tijelo djevojčice prebacio u blizinu svoje kuće.


16:10 Srpski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić je na press konferenciji rekao da imaju saznanja da je jedan od dvojice osumnjičenih prebacio tijelo Danke Ilić na drugu lokaciju.

- Doveli smo ih drugi dan, poligrafski ih testirali. Vozač automobila je imao zakašnjelu reakciju na poligrafskom testiranju, dok je suvozač reakciju imao odmah. Odmah smo im oduzeli automobile. Taj automobil je bio pun alata i rezervnih dijelova. Njih dvojica su nas odveli do deponija da nam pokažu gdje je tijelo, ali imamo saznanje da se jedan od njih vratio tamo 28. ožujka i da je prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo im vjerovati jer jedan na drugog svaljuju krivicu, rekao je Gašić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


15:11 Srpski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić objavljuje detalje strašnog raspleta događaja oko dvogodišnje djevojčice Danke Ilić.

- Osumnjičeni su bili u Fiat Pandi. Na putu su sreli Dankina oca koji ih je pitao jesu li vidjeli djevojčicu, rekli su mu da nisu i otišli na deponij.

Opširnije pročitajte OVDJE


15:00 Reporter Jutarnjeg lista Dušan Miljuš nalazi se u Srbiji na mjestu gdje se navodno nalazi tijelo male Danke te javlja kako je policija postavila blokade i brani prilaz. fotografije i snimke možete pogledati OVDJE


14:15 Srpski mediji pišu kako je iznad kuće Srđana Jankovića (50), jednog od osumnjičenih za ubojstvo malene Danke Ilić, podignut dron. Dronovi su podignuti i iznad deponija na Starobanjskom putu za koji se prvobitno sumnjalo da je ondje bačeno tijelo ubijene djevojčice.

Tijelo još uvijek nije pronađeno iako je u tijeku intenzivna potraga. Kako saznaje Telegraf, sumnja se da je djevojčica bila živa nakon što su se je udarili automobilom i riješili se tijela, a oni pijani.


13:58 Kako pišu srpski mediji, Dejan Dragijević je na ispitivanju u policiji odmah sve priznao čim su ga suočili sa činjenicama i navodno žalio u stanici, dok je Srđan Janković tek propričao kada su ga ispitivali na vlaškom jeziku.


13:50 - Srđanu Jankoviću (50) iz sela Luka i Dejanu Dragijeviću (50) iz sela Zlot na teret se stavlja teško ubojstvo.

Više o tome kakva im kazna prijeti pročitajte OVDJE.


13:45 - Za ubojstvo Danke Ilić (2) za kojom je pola Europe tragalo deset dana osumnjičeni su Srđan Janković iz sela Luka i Dejan Dragijević iz sela Zlot.

Sad se oglasio Dejanov brat Dalibor. "Brat mi je od jučer u policiji. Odveli su ga iz kuće, ali ništa ne znam, nitko nam ništa ne govori. Nadam se i molim Boga da on ne stoji iza ovoga. Čekamo informacije", rekao je Dragijevićev brat.

Nakon šokantne vijesti oglasio se i Radoslav Dragijević, otac Dejana Dragijevića, te rekao da se njegov sin u posljednje vrijeme ne ponaša čudno. "Dejan se nije zbunio, sve ovo vrijeme je bio normalan", rekao je Dragijevićev otac.

Više o reakciji obitelji Dragijević pročitajte OVDJE.


13:43 - Stanovnici borskog sela Luka, odakle je Srđan Janković (50), koji je bio za volanom Fiata, kažu da su zgroženi onime što je njihov susjed napravio.

"On je do prije godinu dana slovio za poštenog čovjeka, ali onda je počeo bauljati po selu i svašta se za njega govorilo. Kako smo čuli, tako je otkad ga je ostavila supruga", rekao je jedan žitelj sela Luka.

Više o reakciji stanovnika sela Luka pročitajte OVDJE.


13:13 "Viđali smo ga ovih dana, išao je najnormalnije na posao, vraćao se s posla. Djelovao je normalno, nije djelovalo da je nešto zabrinut ili uzbuđen. Doslovce nismo primijetili da je drugačiji nego inače", ispričali su šokirani mještani Zlota, sela iz kojeg je i uhićeni Dejan Dragijević (50).

Što su još rekli o muškarcu koji je s kolegom počinio strašan zločin, pročitajte OVDJE.


12:33 Policija je tijekom potrage za Dankom Ilić privela dvojicu muškaraca budući da je njihov službeni automobil primijećen u blizini mjesta nestanka, no oni su ubrzo pušteni zbog nedostatka dokaza.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:40 Srpski mediji pišu kako je GPS iz auta otkrio kretanje ubojica nakon zločina te da su se Danikonog tijela riješili u pola minute. Više pročitajte OVDJE. Dvojac koji je osumnjičen za ubojstvo djevojčice navodno je bio priveden na obavjesni razgovor i tijekom istrage, no pušteni su jer nije bilo dokaza.


11:35 Srpski mediji objavili su fotografije osumnjičenih za ubojstvo dvogodišnje Danke. S. J. (50) iz Zlota uhićen je nakon što je priznao da je s kolegom službenim vozilom ubio Danku, a potom su njezino tijelo bacili na divlji deponij na Starom banjskom putu. Uz njega, uhićen je i D. D. koji je također bio u autu. Više možete pročitati OVDJE i OVDJE.


11:28 Reporter Jutarnjeg lista Dušan Miljuš nalazi se u Srbiji na mjestu pronalaska tijela male Danke te javlja kako je policija postavila blokade i brani prilaz. Kaže kako se može čuti bager koji kopa po deponiju.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:21 Ivana Ilić, majka dvogodišnje Danke, prijavila je nestanak kćeri 26. ožujka u 13.45 sati, a prema najnovijim informacijama, tragedija koja je potresla Srbiju, ali i regiju dogodila se svega sedam minuta poslije.

Više pročitajte OVDJE.


11:15 Hitna pomoć stigla je ispred policijske stanice u kojoj su otac i majka ubijene Danke Ilić. Blic piše da je roditeljima pozlilo, odmah su reagirali djelatnice Hitne pomoći i prebacili ih u Dom zdravlja.


10:50 Dvojica osumnjičenih su iz obližnjih sela, jedan iz sela Luka, drugi iz sela Zlota, oba blizu Banjskog Polja. Policija je blokirala cestu prema deponiju na kojem je pronađeno mrtvo tijelo djevojčice.


10:38 Policija je uhitila dvije osobe koje su izvršile ubojstvo male Danke, i priznali su zločin, rekao je u četvrtak prijepodne srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Srpska policija uskoro bi se trebala oglasiti s detaljima.

Više pročitajte OVDJE.


10:35 Dosad se pojavilo puno neprovjerenih informacija te priča susjeda i građana, pa i onih iz kojih je proizlazila odgovornost majke za nestanak curice Danke Ilić. Većina nije dobila službenu potvrdu, a neke je policija i demantirala.

Ekipa Jutarnjeg na terenu je u Srbiji. O svemu što smo ondje doznali, opširnije pročitajte OVDJE.


9:20 Vera Marjanović, novinarka austrijskog portala Kosmo, stupila je u kontakt s rumunjskom državljankom A.C.S. (36) koja je snimljena s djevojčicom koja podsjeća na nestalu Danku te se javila u jutarnjem programu Kurira.

- Preko Facebook grupe sam zamolila da se objavi da se traga za tim dvjema ženama i djetetom. Jedna naša žena mi je rekla da je to njena kolegica. To je za mene bio alarm. Uspjela sam stupiti s njom u kontakt i saznala sam da su one dvije medicinske sestre. Rekla sam joj da odmah zove kolegicu te sam tražila njen broj, rekla je.

U međuvremenu se čula sa svojom redakcijom i ambasadom Srbije koje su stupile u kontakt s policijom. Kako prenosi Kurir, Rumunjka je dva puta išla u policiju, molila zaštitu jer su joj slali informacije kako se njene snimke vrte na svim rumunjskim i srpskim televizijama. Policija je gledala njene i dokumente njenog djeteta nakon čega su se ispričali i otišli. Zvali su je da potpiše protokol, no ona je i dalje ljuta i uplašena.

- Da je jutros izašla s djetetom kupiti mlijeko i da ju je netko od naših ljudi prepoznao, policija bi bila tu za pet minuta. Oteli bi joj dijete iz ruku i nju bi uhitili. Dok bi dokazala svoj identitet, prošla bi kroz kaos, rekla je Marjanović.

Tvrdi kako je definitivno otklonjena sumnja da se na snimci radi o Danki Ilić.

- Austrijska policija počela je potragu zbog sumnje da se radi o otetom djetetu. Onog trena kad je dokazano da to nije Danka, pretpostavljam da će obustaviti potragu. Što se tiče ove žene - to je završeno, zaključila je novinarka koja je inzistirala da se zaštiti identitet obje žene.

Planira u budućnosti napraviti intervju s Rumunjkom koja je najavila da će tužiti austrijsku policiju.


7:15 Austrijska policija rano jutros isključila je bilo kakvu povezanost rumunjskih državljanki sa snimki iz Beča s nestalom Dankom Ilić, javlja Blic.rs.

- Srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici primijetio malo dijete u pratnji dvije odrasle žene.

Utvrđujući sličnost između djevojčice i dvogodišnjeg djeteta nestalog u Srbiji, on je napravio video snimku troje ljudi i podijelio ga sa srpskim vlastima. Budući da su rođaci nakon pregleda slika izjavili da se najvjerojatnije radi o nestaloj djevojčici, fotografije je objavila Uprava bečke državne policije 3. aprila 2024. godine po nalogu bečkog javnog tužiteljstva, navodi se u priopćenju austrijske policije.

- Sada je razjašnjen identitet osoba sa slika i s njima je uspostavljen kontakt. Na osnovu istrage i pratećih činjenica, veza između osoba prikazanih na objavljenim fotografijama i nestale djevojčice iz Bora može se jasno i bez ikakve sumnje isključiti.

Ured bečke državne kriminalističke policije nastavlja istragu o sumnji na otmicu djece, navodi se.


Danas je deseti dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala u Banjskom Polju, no istraga kao da stoji u mjestu s obzirom na to da se o njenoj sudbini još uvijek ništa ne zna. Djevojčica je nestala 26. ožujka oko 13 sati i nakon toga joj se gubi svaki trag.

Ubrzo nakon nestanka, građani Srbije su primili poruku preko sustava Pronađi me (Amber Alert) koji je namijenjen hitnom javnom informiranju u slučaju nestalih maloljetnika te je ovo prvi put da je sustav aktiviran.

Kronologija događaja

  • Oko 13 sati Ivana Ilić je s djecom napustila stan u Boru i uputila se prema Banjskom Polju
  • Susjedi su vidjeli obitelj Ilić ispred kuće oko 13.20
  • Majka je fotografirala Danku pet minuta nakon dolaska
  • Danka nestaje oko 13.30
  • Dankin otac dolazi u Banjsko Polje par minuta prije 14 sati
  • Policija dolazi u 13.59

Susjedi obitelji Ilić iz Bora rekli su kako su ujutro vidjeli majku Ivanu kako napušta zgradu s mališanima te su kasnije čuli da se uputila prema vikendici koja je u vlasništvu njene obitelji. Nitko od njih, međutim, nije znao da uopće imaju kuću na selu. Neki od susjeda već su se taj dan uputili prema Banjskom Polju i pomagali u traženju djevojčice.

- Živimo u Boru, u Banjsko Polje sam dovela djecu da se malo prošetaju jer sam ovdje odrasla, rekla je Ivana nakon nestanka kćeri.

Susjedi iz okolnih kuća rekli su kako su neposredno prije strašnog događaja vidjeli majku sa starijim dječakom, no na prvu nisu prepoznali o kome se radi.

- Izašao sam raditi po dvorištu da završim barem dio posla dok ne padne kiša, tad sam vidio Ivanu, ali nisam znao da je to ona. Djeca su vjerojatno bila vani, a ja sam nastavio svojim poslom i otišao u kuću. Ubrzo nakon toga sam čuo Miloša kako trči prema mojoj kući i pita jesam li vidio neko dijete u blizini. Tad su svi krenuli u potragu, satima smo je tražili, ispričao je mještanin.

Za medije se oglasio i Dankin ujak, Stefan Dragomirović, koji je rekao da nije točno da je njegova sestra djecu izvela na igru po kišnom vremenu o čemu svjedoče i fotografije.

Nakon što je Danka nestala, Ivana je prvo alarmirala supruga, a tek nakon toga i policije jer je vjerovala da je djevojčica negdje u blizini. Za Dankinog oca susjedi su odmah rekli da je bio potpuno izbezumljen i gledao svaku rupu i jamu u blizini. Ubrzo su se potrazi priključili Miloševi roditelji, Ivanin otac, djed, brat i snaha koji su pretraživali okolicu Banjskog Polja.

Mediji od samog početka izvještavaju o svakom novom detalju potrage, a posebno je zapalo za oko kako su neki prenosili da se majka djevojčice ponaša "sumnjivo" jer djeluje hladno dok svi tragaju za dvogodišnjakinjom.

- Svi čekamo vijesti o Danki, ali Ivani je još teže nego nama ostalima. Ona je majka i samo ona zna kako joj je, rekao je Dankin djed.

Sigurnosne kamere na susjednoj kući zabilježile su kako je ulicom prošao zeleni Punto vozeći brže od uobičajenog. Ispostavilo se kako je za volanom bio čovjek u pripitom stanju te je iz tog razloga vozio brže, a policijskim ispitivanjem ustanovljeno je da nema nikakve veze s nestankom djevojčice.

Potraga

  • Pretražena kuća i okolica imanja
  • Pretražena obližnja Brestovačka šuma
  • Pregledano tuneli, podzemni kanali i šahtovi
  • Raščišćen krš oko kuće
  • Pregledane kamere
  • Pretpostavlja se da je pretražen i stan u Boru

- Ne znamo više što da mislimo, sve nas je ovo uznemirilo. Vjerujemo da iza ovog stoji više osoba, a drugi je problem što kanal vodi do jezera, voda u kanalu ima prirodan pad zbog čega strahujemo, rekao je mještanin sela.

Potraga danima teče u svim smjerovima, ispitani su roditelji i članovi obitelji. Otac i djed djevojčice prošli su poligraf, dok majka nije mogla biti podvrgnuta testiranju jer je navela kako je trudna. Oglasila se i rekla kako joj je u glavi samo jedna misao, a to je da se njena kći vrati živa i zdrava.

- Ne znam kako izdržavamo sve ovo, mučno mi je pričati i misliti o tome. Molim Boga da se Danka što prije vrati, a kad sve prođe oglasit ću se javno na sve uvrede i objave jer nema smisla što pojedini rade, rekla je majka nestale Danke.

U trenutku nestanka djevojčica visoka oko 85 centimetara, smeđe kose i očiju, bila je odjevena u maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice. Može je se prepoznati po visećoj bradavici na lijevom uhu i madežu nepravilnog oblika tamne boje na lijevoj podlaktici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:11