PUČ U MJANMARU

Policija digla optužnicu protiv Suu Kyi: Sudit će joj za ilegalni uvoz ‘walkie-talkieja‘?!

Agencija dpa javlja da novi vojni vođe Mjanmara planiraju dosadašnju čelnicu zemlju Aung San Suu Kyi optužiti za izdaju.
Aung San Suu Kyi
 Ronny Hartmann

Policija u Mjanmaru podigla je u srijedu optužnicu protiv svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi za ilegalni uvoz komunikacijske opreme i zbog istrage će biti zadržana u pritvoru do 15. veljače, javlja Reuters pozivajući se na policijsku dokumentaciju.

U policijskom zahtjevu upućenom sudu u kojem se navode detalji optužbi na račun 75-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir također piše da su prilikom pretrage njezinog stana pronađeni radio uređaji 'walkie-talkie', uvezeni ilegalno i korišteni bez dozvole.

Policija stoga zahtjeva pritvor za Suu Kyi kako bi se "ispitali svjedoci, zatražili dokazi i pravni savjeti nakon uzimanja iskaza optužene".

Nacionalna liga za demokraciju (NLD), stranka Aung San Suu Kyi, objavila je na Facebooku da je pritvorena čelnica optužena prema odredbama Zakona o uvozu i izvoru.

Policija je također podigla optužnicu protiv predsjednika Wina Mynta koji je, kako tvrdi policija prekršio Zakon o upravljanju kriznim stanjima.

Moguća optužba za izdaju

Reuters za sada nije dobio očitiovanja policije, vlade ili suda.

Agencija dpa javlja, pozivajući se na izvješća objavljena na društvenim mrežama, da novi vojni vođe Mjanmara planiraju dosadašnju čelnicu zemlju Aung San Suu Kyi optužiti za izdaju.

Nobelovka Suu Kyi, predsjednik Win Mynt i ostali članovi vlade uhićeni su rano ujutro u ponedjeljak u policijskoj raciji i u kućnom su pritvoru u prijestolnici Naypyitaw.

Vojska koja je izvela puč proglasila je izvanredno stanje, a vlast je preuzeo vrhovni zapovjednik Min Aung Hlaing. Imena članova novog kabineta objavljena su u ponedjeljak.

Osim državnom vrhu, vojna vlast za izdaju optužuje i ostale zastupnike u parlamentu.

Njemačka agencija podsjeća da kazna za izdaju sa sobom nosi i do 20 godina zatvora, a moguća je i smrtna kazna

U novoj vladi su generali, bivši visoki časnici i političari iz stranke koju podupire vojska.

Vojska je izvela vojni udar pod izgovorom da su izbori u studenome bili obilježeni velikim neregularnostima i prevarom, dok su UN i brojne zemlje svijeta pozvale vojsku da poštuje izborni rezultat.

G7 osudio puč, Kina blokirala izjavu Vijeća sigurnosti UN-a

Europska unija i Sjedinjene Države prijete sankcijama mjanmarskoj vojsci, a Vijeće sigurnosti koje se sastalo na zatvorenoj sjednici u utorak nije uspjelo donijeti zajedničku izjavu pošto ju je blokirala Kina, piše BBC.

Kina ima pravo veta kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Skupina G7 koja okuplja najsnažnija gospodarstva izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog događaja u Mjanmaru i pozvalo na povratak demokracije.

"Pozivamo vojsku da odmah ukine izvanredno stanje, vrati ovlasti demokratski izabrane vlade i pusti sve neopravdano privedene ljude te poštuje ljudska prava i punu vladavinu zakona", stoji u izjavi objavljenoj u Londonu.

G7 obuhvaća Kanadu, Francusku, Njemačku, Itlaiju, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Građanski neposluh i solidarnost bolničkog osoblja

U bolnicama diljem Mjanmara osoblje je u srijedu obustavilo rad ili nosilo crvene vrpce u znak potpore svrgnutoj izabranoj čelnici Suu Kyi.

Novoosnovani Pokret za građanski neposluh priopćio je da su se prosvjedu pridružili liječnici u 70 bolnica i medicinskih centara u 30 gradova te su vojsku optužili da je svoje interese stavila ispred interesa naroda pogođenog epidemijom koronavirusa.

U Mjanmaru je od covida-19 umrlo 3100 ljudi.

"Mi ovo ne možemo prihvatiti, izborit ćemo se nenasilnim načinom (...) taj bi put odabrala naša državna vijećnica", kazala je 49-godišnja liječnica Myo Myo Mon, aludirajući na Suu Kyi koji nosi spomenutu titulu.

Suu Kyi je između 1989. i 2010. kao glavna pokretačica i uzdanica demokratskog pokreta provela u kućnom pritvoru oko 15 godina. U zemlji je iznimno cijenjena i popularna iako joj je međunarodna reputacija narušena odnosom prema muslimanskim izbjeglicama iz naroda Rohingya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:32