UŽIVO: MASAKR U NASHVILLEU

Policija identificirala napadačicu, objavljena i snimka pucnjave: Cure novi detalji, policija pronašla i manifest!

Objavili su i fotografiju osobe koja je smaknula šest ljudi prije nego su je ustrijelili policajci
 -/Afp

Ključni događaji

- Šestero ljudi, među kojima troje djece ubijeno je u pucnjavi u američkom Nashvilleu

-Incident se dogodio u katoličkoj školi

- Napadač/ica se izjašnjavala kao transrodna osoba

- Napad je bio unaprijed planiran


Policija objavila videosnimku pucnjave

Policija je objavila videosnimku pucnjave snimljenu nadzornim kamerama.

‘Znam da je ovo vjerojatno najgori dan u svačijem životu. Ne mogu vam opisati koliko suosjećamo s vama‘, čulo se kako policajac govori roditeljima dok su u crkvi čekali novosti. Stanari koji žive u blizini škole gledali su kako roditelji mahnito jure prema školi kako bi pronašli svoju djecu.

‘Svi smo prestravljeni kao i roditelji. Ne šaljete svoje dijete u školu misleći da će biti aktivna pucnjava, pogotovo na ovom području. I sam sam roditelj i kad čujemo da se dogodilo ovako nešto... Stvarno porazno‘, kazala je za Daily Mail Lisa Debusk koja živi nedaleko škole.

image

Školski autobus koji je prevezao djecu na sigurno

Seth Herald/Getty Images Via Afp

Majka Avery Myrick je učiteljica u napadnutoj školi. Iako je Avery bila u kontaktu s njom cijelo vrijeme, bojala se za njezinu sigurnost. Ispričala je kako se njezina majka skrivala s učenicima za vrijeme pucnjave.

- Rekla mi je da su se skrivali u ormaru i da se posvuda pucalo.

Školu, u kojoj radi 30-ak djelatnika, pohađa oko 210 učenika. Mnogi od tih učenika danas su viđeni kako trče iz zgrade u školskim uniformama nakon što je počela pucnjava. Druge škole u tom području zatvorene su iz predostrožnosti, ali ne smatra se da postoji dodatna prijetnja.

image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp

Senatorica Tennesseeja Marsha Blackburn među prvima je izrazila sućut: ‘Chuck i ja smo slomljeni zbog pucnjave u školi Covenant u Nashvilleu. Moj ured je u kontaktu sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima i spremni smo pomoći. Hvala osobama koje su prve reagirale na licu mjesta. Molimo vas da nam se pridružite u molitvi za one koji su pogođeni‘, kazala je.

Inače, senatorica Marsha Blackburn našla se na udaru žestokih kritika jer je National Rifle Association ili NRA (najveće američko udruženje vlasnika oružja) doniralo više od milijun dolara njezinoj kampanji.

Senator Bill Haggerty napisao je na Twitteru: ‘Utučen sam i slomljenog srca zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant. Zahvalan sam policijskim snagama i onima koji su prvi reagirali na njihovim herojskim postupcima.‘

image

Školski autobus koji je prevezao djecu na sigurno

Seth Herald/Getty Images Via Afp

Guverner Tennesseeja Bill Lee je također na Twitteru: ‘Pomno pratim tragičnu situaciju u Covenantu...dok nastavljamo odgovarati, pridružite nam se u molitvi za školu i zajednicu u Nashvilleu.‘


Policija pronašla manifest napadačice

Šestero ljudi, među kojima troje djece, ubijeno je u pucnjavi u privatnoj školi u američkom Nashvilleu.

Incident se dogodio u katoličkoj osnovnoj školi na periferiji grada, a prema sadašnjim informacijama, pucala je 28-godišnja žena i to iz jurišnih pušaka. Napadačica je ubila troje djece i troje odraslih prije nego što ju je policija ustrijelila.

Kasnije su se pojavile informacije da se radi o bivšoj učenici škole, a kasnije popodne objavljeno je i ime ubojice. Riječ je o Audrey Elizabeth Hale.

Nakon što je završila školu, studirala je na Nossi koledžu za umjetnost i dizajn, a nakon diplome je radila kao grafički ilustrator.

John Drake, šef policije u Nashvilleu, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara precizirao da se izjašnjava kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno je li napadačica službeno identificirana kao žena ili muškarac.

Policija tvrdi kako je napad bio unaprijed planiran te da je u tijeku analiziranje manifesta i pisma napadačice koju je policija usmrtila nedugo nakon pucnjave.

image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp

U policiji dodaju kako je napadačica legalno nabavila dvije puške i da je u trenutku napada kod sebe imala karte i crteže školske zgrade. Nadodaju da je napadačica bivša učenica te škole.

image
Handout/Afp

Policija je pronašla pismo i kartu povezanu s pucnjavom u školi Covenant, rekao je šef policijske uprave Metro Nashville John Drake.

"Imamo manifest, imamo neke spise koje analiziramo, a koji se odnose na današnji datum", rekao je Drake na konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne. "Imamo kartu na kojoj je nacrtano kako se sve ovo trebalo odvijati."

image
-/Afp
image
-/Afp

Drake je za NBC News rekao da je ogorčenost moguć motiv napadačice.

- Čini se da je možda zamjerala i bila ogorčena zbog toga što je morala ići u tu školu, rekao je Drake i dodao da je nasumično pucala po učenicima i ostalima. Pucala je na koji su joj se našli na putu.

image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp
image
Brendan Smialowski/Afp

Dodao je da je škola bila jedina lokacija na kojoj je napadačica pucala.


Sva ubijena djeca bila su u dobi od 9 godina

Sva ubijena djeca bila su u dobi od devet godina. Stradalo je i troje zaposlenika škole u dobi od 60 i 61 godine.

Nešto prije 10:13 sati po lokalnom vremenu, napadačica je ušla u školu kroz sporedna vrata, popela se na drugi kat i počela pucati. Malom školom upravlja crkva i ne zapošljava zaštitarsku službu.

image

Djeca se sastaju sa svojim roditeljima

Seth Herald/Getty Images Via Afp

Policija je stigla na mjesto događaja i čula pucnjeve s drugog kata. Do 10:27 napadačica je bila ubijena. Bila je naoružana s dvije automatske puške i pištoljem. Roditeljima je rečeno da dođu po djecu u obližnju crkvu.

Policija je priopćila da je napadačica pucala i na policijska vozila dok su se približavala, a jedno je vozilo pogodila u vjetrobran. Na fotografijama se vidi i razbijeno staklo u koje je pucala kako bi ušla u zgradu škole. Policija je pronašla i njezin automobil Honda Fit parkiran u blizini.


O masakru u Nashvilleu oglasio se i Biden

O pucnjavi se oglasio i predsjednik Joe Biden: "To je bolesno", rekao je Biden o tragediji i događaj nazvao "najgorom noćnom morom svake obitelji". "Moramo učiniti više da zaustavimo oružano nasilje", rekao je Biden. "Razdire naše zajednice i kida samu dušu ove nacije."

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Pozvao je na više akcija protiv oružanog nasilja: "Ponovno pozivam Kongres da usvoji zabranu nošenja jurišnog oružja koju sam predložio", rekao je Biden. “Krajnje je vrijeme.”

U znak poštovanja prema žrtvama ovog napada, Biden je naredio da se sve zastave na javnim zgradama i terenima te američkim veleposlanstvima do kraja mjeseca vijore na pola koplja.

Prva dama Jill Biden, govoreći na konferenciji Nacionalne lige gradova u ponedjeljak, rekla je okupljenima: ‘Upravo smo saznali za još jednu pucnjavu u Tennesseeju - pucnjavu u školi. Stvarno sam bez riječi. Naša djeca zaslužuju bolje. Stojimo uz Nashville u molitvi.‘

Inače, pucnjava u ponedjeljak je već 129. u SAD-u od početka godine.

image

Nashville, nedaleko škole Covenant

Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:34