DRAMA U BJELORUSIJI

Policija je nasilno razbila prosvjede protiv ‘zadnjeg europskog diktatora‘, ima mrtvih

Nakon preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora više nego očito je bilo da su oni namješteni
 Siarhei Leskiec/AFP

Nakon objave preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, tisuće prosvjednika je izašlo na ulice kako bi prosvjedovalo protiv vlasti u jednom od najvećih prosvjeda ikad viđenih u zemlji.

image
Sergei Gapon/AFP

Najmanje jedna osoba je ubijena nakon što ju je pregazio policijski kombi, a nekolicina je ozlijeđena u sukobima policije i prosvjednika. Kako saznaje Reuters od neprofitne organizacije Proljeće96, najmanje 120 osoba je privedeno, ali to su samo početni podaci. Policija je koristila gumene metke, suzavce i vodene topove kako bi suzbila prosvjede.

image
Siarhei Leskiec/AFP
image
Sergei Gapon

Ljudi su izašli na ulice u nedjelju navečer nakon što su uvidjeli da će se predsjednik države Aleksander Lukašenko izboriti za šesti mandat na izborima. Njegovi protivnici smatraju da su izbori namješteni u njegovu korist. Izborna komisija tvrdila je da je Lukašenko u nedjelju navečer prednjačio s 80 posto glasova nakon što su birališta zatvorena u 20 sati.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak da je prema prvim rezultatima Lukašenko osvojio 80,23 posto glasova, a njegova protukandidatkinja 9,9 posto glasova. Nakon 26 godina vladanja, Lukašenko se na ovim izborima suočio s jakom opozicijom na čelu sa Svetlanom Tihanovskajom koja je u predizbornoj kampanji održala neke od najvećih političkih skupova u zemlji još od vremena Sovjetskog saveza. Tihanovskaja je stekla široku popularnost, a rezultati su zapalili gnjev birača koji su bili svjesni da Lukašenko nema većinu koja je viđena na izlaznim anketa.

Ubrzo nakon zatvaranja birališta izbili su prosvjedi u bjeloruskoj prijestolnici Minsku. U jednom videu s prosvjeda vidljivo je da je policijski kombi naletio na prosvjednika. Borbe između prosvjednika i policije izbile su i u 20 drugih gradova uključujući Gomel i Vitebsk. Također, u ruskoj prijestolnici Moskvi stotine Lukašenkovih protivnika okupile su se ispred bjeloruskog veleposlanstva na spontani prosvjed na kojem je mnoštvo uzvikivalo: "Odlazi!"

Državna novinska agencija Belta rekla je da policija "kontrolira situaciju na nedopuštenim masovnim događanjima".

U videosnimci prosvjeda iz Minska vidljivo je da je policijski kombi naletio na prosvjednika te ga je pogazio. Fotografije s prosvjeda pokazuju medicinske službe koje liječe prosvjednike krvavih lica na ulici. Fotograf AP-a odveden je bolnicu nakon što ga je policija pretukla te je ostao bez svijesti.

image
Sergei Gapon

Skupina za zaštitu ljudskih prava Amnesty International tvitala je u ponedjeljak ujutro da je njezino osoblje svjedočilo kako je na okupljeno mnoštvo u Minsku "bačeno 6 šok granata i ispaljeno nekoliko metaka".Osim toga "najmanje je šest vozila hitne pomoći jurilo iza policijskih linija dok su zavijale sirene", rekli su.

Državni mediji kasnije su izvijestili da je situacija pod kontrolom i da se u ministarstvu unutarnjih poslova sastao krizni stožer.

image
Siarhei Leskiec

Tihanovskaja (37) je odbila prihvatiti poraz, budući da su državni mediji naveli kako se čini da je Lukašenko dobio više od tri četvrtine glasova pri prebrojavanju, a prema neovisnim anketama ona je vodila u rezultatima.

Tikhanovskaja je uputila poziv da se prekinu napadi na prosvjednike te da policija prestane s ''provokacijama vlastitih pristaša”.

- Želim zamoliti policiju i javnosti da su oni dio naše javnosti Molim vas, zaustavite nasilje. - rekla je.

image
Siarhei Leskiec

Zbog mogućnosti da će uvjerljiva većina povećati opasnost za Tikhanovskaju ona se u subotu navečer sakrila nakon što je uhićeno devet osoba koje je sudjelovalo u njenoj kampanji. Pojavila se u nedjelju na glasovanju, ali je bila pod zaštitom svojih djelatnika.

Tikhanovskaja je ušla u kampanju nakon što joj je suprug zbog kampanje priveden u zatvor. Poslala je svoju djecu u inozemstvo nakon što je rekla da su im životi ugroženi.

Lukašenko (65) se često naziva ''posljednjim diktatorom Europe'', a šestim mandatom dodatno je učvrstio moć.

Dajući svoj glas ranije u nedjelju, Lukašenko je upozorio protiv bilo kakvih stranih pokušaja destabilizacije njegove vlade, a također je ustrajao na tome da će zemlja ostati stabilna.

image
Prosvjedi u Minsku
Siarhei Leskiec

- Nema razloga reći da će zemlja sutra utonuti u kaos ... ili neki građanski rat. To vas jamčim - rekao je Lukašenko u komentarima koje je objavio njegov ured.

Dan izbora bio je zasjenjen napetostima, s dugačkim redovima na glasačkim mjestima, državnim snagama reda koje su patrolirale ulicama i raširenom zabrinutošću zbog izvješća o mogućem namještanju glasova.

Mnogi birači morali su čekati nekoliko sati da bi glasali. Promatrači izbora istaknuli su da je rekordan broj prijevremenih glasova vjerojatni znak unaprijed popunjenih glasačkih listića. Gotovo 40 posto Bjelorusa je navodno glasalo prije nego što su birališta otvorena u nedjelju. Nekoliko je biračkih mjesta nestalo bez glasačkih listića jer se činilo da su premašili kvotu birača. Pojavio se jedan videozapis sa biračkog mjesta na kojem se vidi kako član izbornog povjerenstva silazi niz ljestve s drugog kata s punom vrećom za koju se pretpostavlja da sadrži glasačke listiće.

image
Siarhei Leskiec

Lokalni novinari izvijestili su o problemima s Twitterom, Viberom, WhatsAppom i web lokacijama povezanim s oporbenim strankama i platformama za praćenje glasanja. Netblocks, grupa civilnog društva, priopćila je kako je internetska povezanost "značajno poremećena u Bjelorusiji usred predsjedničkih izbora". Korisnici su rekli kako je ponekad nemoguće čak i objavljivati ​​fotografije na društvenim mrežama.

image
Siarhei Leskiec

Nigel Gould-Davies, bivši veleposlanik Velike Britanije u Minsku, nazvao je izbore "opasnom farsom" i rekao da bi zapad trebao nametnuti dodatne sankcije Lukašenku. Osvrćući se na kampanju Tihanovskaje napisao je: "Ono što se događa u Bjelorusiji posljednja je faza velikog preuređivanja europske politike koja je započela 1989."

Tihanovskaja je tražila glasove široke oporbe protiv Lukašenka, obećavši da će, ako pobijedi, osloboditi sve političke zatvorenike i provesti nove izbore.

image
Predsjednička kandidatkinja Svetlana Tikhanovskaja
Sergei Gapon

Ona je u svojoj kampanji zastupala promjenu što je bio i slogan njene kampanje. Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto. Pristalice su uvjerene da je njena kampanja preobrazila zemlju te će imati dubok utjecaj na budućnost politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:23