StoryEditor
UPLAKANA PROSVJEDNICA

POLICIJA JE ZBOG OVE FOTOGRAFIJE POKRENULA ISTRAGU PROTIV SVOJE SLUŽBENICE: 'Posao joj je da provodi zakon, a ne da grli ljude koji mu se protive'

 
Na fotografiji danska policajka grli uplakanu 37-godišnju Ayah, na dan prosvjeda protiv zabrane nošenja pokrivala za lice u javnosti (1.8.2018.). Policajka je sad pod istragom.
 REUTERS/Andrew Kelly

Danska policija provodi istragu nad policijskom službenicom koja je zagrlila uplakanu prosvjednicu odjevenu u nikab tijekom prosvjeda protiv zabrane nošenja pokrivala za lice, izjavili su u subotu iz policijskog odjela za pritužbe.

Događaj je zabilježio Reutersov fotograf 1. kolovoza kada je u Danskoj na snagu stupila zabrana nošenja pokrivala za lice u javnosti.

"Ova je fotografija policiju učinila slučajnim akterom u vrlo osjetljivoj političkoj raspravi u kojoj ne bi trebala sudjelovati," rekao je Marcus Knuth, zastupnik Liberalne stranke Danske koja se protivi migrantima.

On je uložio pritužbu nadležnoj službi na postupak policajke pri čemu je izjavio kako je "posao policije da provodi zakon, a ne da grli ljude koji mu se protive."

Odvjetnik policijske službenice, Torben Koch, izjavio je kako policajka smatra da je postupila prikladno s obzirom na to da joj je dodijeljena zadaća da smiruje napetosti tijekom prosvjeda.

"Kao što je moja klijentica rekla, bilo tko drugi bi u njezinoj situaciji postupio jednako, njezin postupak nema nikakve veze s tim što je prosvjednica nosila nikab," kazao je Koch.

Zabrana je uzrokovala velike podjele u danskom društvu, neki smatraju da se njome podupiru sekularne i demokratske vrijednosti, dok drugi drže da zabrana narušava vjersku slobodu i slobodu izražavanja.

Francuska, Belgija, Nizozemska, Bugarska i Bavarska također su uvele zabrane nošenja pokrivala za lice na javnim mjestima.

Knuth tvrdi da nije razjašnjeno je li policajka zagrlila prosvjednicu iz suosjećanja ili zato što se prosvjednica fizički osjećala loše.

Policajka, čije ime nije objavljeno, je bjelkinja danske nacionalnosti.

FILE PHOTO: Ayah, 37, a wearer of the niqab, weeps as she is embraced by a police officer during a demonstration against the Danish face veil ban in Copenhagen, Aug 1, 2018.  REUTERS/Andrew Kelly/File Photo
REUTERS/Andrew Kelly
Na fotografiji danska policajka grli uplakanu 37-godišnju Ayah, na dan prosvjeda protiv zabrane nošenja pokrivala za lice u javnosti (1.8.2018.). Policajka je sad pod istragom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2020 11:30