UZNEMIRUJUĆ VIDEO

Policija na srpskoj granici natjerala migrante da se skinu do gola i protjerala ih natrag u Sjevernu Makedoniju

‘Ovi incidenti javljaju se kad EU pripremi restrikcije za migrante, u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon sastanka o graničnoj suradnji EU i Srbije‘

Ilustracija

 Tomislav Georgiev/Xinhua News/Profimedia/Tomislav Georgiev/xinhua News/profimedia

Video koji prikazuje grupu muškaraca prisiljenu da se skinu u donje rublje na temperaturama blizu ništice te potom protjeranu preko granice Srbije natrag u Sjevernu Makedoniju, novi su dokaz o maltretiranju migranata na europskim granicama, kažu grupe za zaštitu ljudskih prava.

Dva videa Guardianu je poslala grupa Legis, nevladina organizacija iz Sjeverne Makedonije, prikazuju polugole muškarce na cesti nedaleko srpsko-makedonske granice. Aktivisti Legisa kažu da je snimku načinio mještanin nedaleko sela Lojane, blizu granice sa Srbijom, i dao im video zapis 10. veljače.

Video možete pogledati OVDJE.

Udruga tvrdi da je ovaj incident drugi od dva vrlo agresivna i ponižavajuća slučaja maltretiranja migranata koja su se dogodila u samo 24 sata. Također kažu da su srpske vlasti više od 50 ljudi natjerale da se skinu posve goli ili u donje rublje i onda ih na silu vratili u Sjevernu Makedoniju.

Legis kaže da je njihov član kasnije uspio razgovarati s muškarcima koji su kazali da su iz Sirije.

Jasmin Redjepi, ravnatelj Legisa, kaže kako su se uznemirujući i degradirajući slučajevi vraćanja migranata dogodili nakon summita o granici EU i Srbije kojem je bio cilj ojačati srpsku granicu i zaštititi je od krijumčarskih operacija.

‘Ovi incidenti javljaju se kad EU pripremi restrikcije za migrante na putu, u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon sastanka o graničnoj suradnji EU i Srbije. Tada vidimo izravan učinak i posljedice‘, kazao je Redjepi.

Iako je i ranije bilo izvještaja o svlačenju migranata na europskim granicama, Redjepi kaže kako je ovo prvi put da je tako nešto zabilježeno na granici Srbije i Sjeverne Makedonije.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu tražitelja azila u Srbiji kaže kako njihovi članovi od početka godine vide sve više slučajeva vraćanja migranata iz Srbije u Sjevernu Makedoniju.

‘Možemo reći da je to sada redovita praksa‘, rekao je.

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava u Vijeću Europe, kaže: ‘Nedavni izvještaji o tome da srpska policija nasilno vraća migrante - među kojima vjerojatno ima i tražitelja azila - preko granice s Makedonijom te ih usput maltretira, ponižava i pljačka, nešto je što zahtijeva učinkovitu istragu države.‘

‘Ti incidenti nisu samo uznemirujući, već pokazatelj šireg zabrinjavajućeg trenda među državama članicama Vijeća Europe. Čini se da ovakve aktivnosti krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima koja zabranjuje kolektivno protjerivanje kao i neke druge međunarodne standarde koji zahtijevaju da oni koji traže azil, taj azil doista i dobiju.‘

Mijatović kaže kako je zlostavljanje koje se događa na granici Sjeverne Makedonije pokazatelj maltretiranja ranjivih osoba na granicama diljem Europe te taj raširen fenomen ilegalnih protjerivanja naziva ‘hitnim paneuropskim problemom‘.

‘Ono što sam primijetila i na što sam upozorila je da su migranti godinama bili podvrgnuti ponižavajućem tretmanu ili mučenju u nekoliko europskih zemalja, čime se jasno krše obveze država u pogledu ljudskih prava‘, rekla je.

Izvješće belgijske nevladine organizacije od 11. studenoga 2011. procjenjuje da se 2023. godine na vanjskim granicama Europe dogodilo više od 346.000 prisilnih protjerivanja.

Redjepi je pozvao ‘urede pučkih pravobranitelja Sjeverne Makedonije i Srbije da pokrenu istragu te da se promatračima ljudskih prava dopusti nadzor policijskih operacija, čime bi se osiguralo da se nasilje i dehumanizacija ne nastave u mraku‘.

Srpska policija nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:53