USRED NOĆI

Policija ‘ovnom‘ razvalila ulazna vrata kuće Dine Boluarte, a onda su otišli u predsjedničku palaču i dignuli tepih...

Peruanska predsjednica Dina Boluarte tvrdi da se protiv nje vodi diskriminatorna i neustavna istraga

Dina Boluarte

 Josh Edelson/Afp

Peruanska predsjednica Dina Boluarte poručila je da odbacuje "neustavan i diskriminatoran" način na koji se provodi istraga o njezinom mogućem nezakonitom bogaćenju, nakon što je policija razvalila ulazna vrata njezine kuće u potrazi za luksuznim satovima.

Deseci naoružanih policajaca čekali su nekoliko minuta da im netko otvori ulazna vrata, kad su u subotu tijekom noći pokucali na vrata doma peruanske predsjednice u Limi. Nakon što im nitko nije otvorio, odlučili su ih razvaliti "ovnom". Boluarte je rekla da vlasti nisu dale dovoljno vremena članovima njezine obitelji da se probude, odjenu i otvore vrata.

image

Noćna racija rezidencije perunske predsjednice

Juan Carlos Cisneros/Afp

Nakon racije oko ponoći, policijski službenici su otišli u predsjedničku palaču gdje su, ovoga puta, primljeni bez upotrebe sile. Boluartin odvjetnik, Mateo Castañeda, rekao je za radio stanicu RPP da je policija pretražila ispod tepiha u predsjedničkoj palači i pronašla otprilike 10 "krasnih" satova. Castañeda nije rekao koliko je od tih satova pronađenih u palači bilo marke Rolex.

Peru je navikao na pretrese u domovima bivših predsjednika, ali ovo je bio prvi put u povijesti zemlje da je policija nasilno ušla u dom predsjednika na dužnosti.

Protiv Boluartea se vodi preliminarna istraga zbog navodnog nezakonitog stjecanja kolekcije luksuznih satova otkako je prvo postala ministrica socijalne uključenosti 2021., a potom i predsjednica države 2022. godine.

image

Policija pretražuje kuću peruanske predsjednice Dine Boluarte

Juan Carlos Cisneros/Afp

Istraga je započela sredinom ožujka nakon što je netko primijetio da Boluarte u jednom TV obraćanju nosi sat Rolex, koji u Peruu vrijedi oko 14.000 dolara. Kasnije je otkriveno da predsjednica države posjeduje još najmanje dva Rolexa. Boluarte nije navela nijedan Rolex u obaveznom dokumentu za prijavu imovine nije je razjasnila porijeklo satova.

No, odbacila je optužbe za korupciju. "Uvijek sam govorila da sam poštena žena", rekla je Boluarte.

Afera Satovi dio je šireg problema korupcije. Prije tri tjedna, ostavku je dao peruanski premijer Alberto Otárola, zbog optužbi da je koristio svoj utjecaj kako bi pomogao jednoj mladoj ženi u dobivanju unosnih vladinih ugovora.

Politička previranja nisu ništa novo u Peruu, zemlji koja je u posljednjih šest godina promijenila čak šest predsjednika. "Ali, ova posljednja kriza dodatno će narušiti imidž peruanskog predsjednika s potencijalno značajnim političkim i ekonomskim implikacijama. S obzirom na ekonomske borbe mnogih Peruanaca, optužbe o korupciji mogle bi biti zapaljive", smatra Benjamin Gedan, direktor programa za Latinsku Ameriku Wilson centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:12