IZVRŠEN PRETRES

Policija pretresla Bolsonarov dom pod sumnjom da je krivotvorio covid potvrde

Bolsonaro je tijekom mandata neprestano kritizirao cjepiva protiv covida

Jair Bolsonaro

 Miguel Schincariol/Afp

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, u čijem je domu u Braziliji u srijedu izvršen pretres, odlučno je zanijekao bilo kakvo sudjelovanje u krivotvorenju potvrda o cijepljenju protiv covida-19.

"Iznenadio me pretres (...) Ništa nisam krivotvorio. Nisam se cijepio i točka", rekao je bivši predsjednik države (2019.-2022.), krajnji desničar, novinarima ispred svoje rezidencije u brazilskome glavnom gradu.

"Svi građani su jednaki pred zakonom, ali izvesti pretres u domu bivšeg predsjednika to je samo radi meedijske pozornosti", rekao je.

Savezna policija priopćila je da je izvršila 16 pretresa u Rio de Janeiru i u Braziliji u okviru razotkrivanja "kriminalne mreže" za koju sumnja da je "unosila lažne podatke o cijepljenju protiv covida u javnozdravstvene sustave". Bolsonarovo ime ne spominje izrijekom.

Lažne potvrde o cijepljenju "koristile su se kako bi se zaobišle restrikcije što su ih uvele vlasti u Brazilu i u Sjedinjenim Državama", navodi se u priopćenju.

Kako pišu brazilska glasila, policajci su priveli Maura Cida, bivšeg Bolsonarova pobočnika, vojnika koji mu je bio desna ruka tijekom mandata.

Bolsonaro je tijekom mandata neprestano kritizirao cjepiva protiv covida, a više puta je isticao da se neće cijepiti protiv virusa koji je odnio više od 700.000 života u Brazilu.

Zabavljao je javnost izjavom da Pfizerovo cjepivo može "pretvoriti ljude u krokodile" zbog eventualnih nuspojava.

Jair Bolsonaro (68) kojeg je na predsjedničkim izborima u listopadu porazio socijalist Inacio Lula da Silva, nakon toga je tri mjeseca proveo na Floridi, a Brazil je napustio dva dana prije inauguracije svog nasljednika.

Covid potvrda je tada bila obvezna za ulazak u SAD.

"Kada sam putovao u SAD nikad od mene nisu tražili covid potvrdu", rekao je Bolsonaro za Jovem Pan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56