KONGO

Policija privela članove skupine koja je navodno povezana s ubojstvom talijanskog veleposlanika

Veleposlanik Luca Attanasio, njegov tjelohranitelj i njihov vozač ubijeni su u veljači 2021. tijekom neuspjele otmice na istoku zemlje

Ilustrativna fotografija; u pravokutniku: Luca Attanasio

 Alexis Huguet/AFP/Profimedia; AFP Photo/italian Foreign Ministry/handout

Policija u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo privela je članove skupine navodno povezane s prošlogodišnjim ubojstvom talijanskog veleposlanika, kao i nedavnim otmicama djelatnika nevladinih organizacija, izvijestio je u srijedu šef tamošnje pokrajinske policije.

Prošle veljače veleposlanik Luca Attanasio i njegov tjelohranitelj Vittorio Iacovacci te njihov vozač Mustapha Milambo ubijeni su tijekom neuspjele otmice na cesti u istočnom Kongu dok su išli posjetiti humanitarni projekt UN-a u jednoj školi.

Policijski povjerenik Aba Van Ang u srijedu je predstavio uhićene na sastanku s vojnim guvernerom pokrajine Sjeverni Kivu Constantom Ndimom.

Naveo je da su neki od njih sudjelovali u Attanasijevom ubojstvu. "Među tim skupinama je i ona koja je otela talijanskog veleposlanika i ubila ga", navodi se Van Ang. Dodao je da vođa skupine, izravno odgovoran za Attanasiovu smrt, još nije uhvaćen.

Rekao je da je skupina također bila uključena u otmicu iz prosinca, kada su oteti članovi Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), a koji su kasnije oslobođeni. Nije bilo razjašnjeno jesu li uhićeni službeno optuženi.

Veći dio istočnog Konga posljednjih je desetljeća prepun nasilja dok se suparničke milicije bore protiv vladinih vojnika, ali i međusobno, za kontrolu nad zemljom i resursima.

Otmice i napadi na konvoje pomoći su u porastu, upozorili su iz UN-a i drugih humanitarnih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 06:02