ZATAŠKANO

POLICIJA RADI REVIZIJU Mnogo više žrtava ekstremnih desničara u Njemačkoj nego što se pretpostavljalo

Preispitat će se slučajevi u kojima je sveukupno bilo 849 žrtava, kako bi se pronašli dokazi o mogućoj upletenosti desničarskih počinitelja

Njemačka policija preispitat će 764 slučaja ubojstva ili pokušaja ubojstva u razdoblju od 1990. do 2011. nakon što je ministarstvo unutarnjih poslova priznalo da je broj žrtava ekstremnih desničara možda mnogo veći nego što se pretpostavljalo. Tako će se preispitati slučajevi u kojima je sveukupno bilo 849 žrtava, kako bi se pronašli dokazi o mogućoj upletenosti desničarskih počinitelja. Službena brojka takvih zločina u spomenutom razdoblju je 63, no prema istraživanju nekoliko njemačkih listova brojka je bliže 152, a trenutno je u Njemačkoj otvorena izložba u kojoj se navodi da je broj žrtava 169.

Korak njemačke policije slijedi pokušaj preispitivanja načina na koji su njemačke vlasti dosada tretirale zločine s potencijalnim krajnje desnim političkim stavovima u pozadini nakon skandala sa skupinom Nacional-socijalističko podzemlje. Riječ je o trojki koja je 13 godina napadala imigrante i širila antiimigrantsku propagandu, a bilo je riječi i o povezanosti s njemačkim jedinicama za borbu protiv takvih zločina. Naime, mnogi vjeruju kako je riječ o zataškavanju zbog sablazni vezano za njemačko naslijeđe iz Drugog svjetskog rata.

Šef njemačke obavještajne službe odstupio nakon što je uništio dokaze o neonacističkom odredu smrti

Za usporedbu, u Britaniji policija u slučaju imigranata najprije treba isključiti mogućnost zločina iz mržnje. U slučaju jedne od žrtava Nacional-socijalističkog podzemlja policija je dugo pretpostavljala da se radi o svađi između turskih bandi budući da je žrtva bio jedan Turčin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:27