OTIŠAO U ŽIVOT

Policija spasila odbjeglog pingvina koji je šetao engleskim selom, pobjegao je s obližnje farme

Pingvin je ubrzo vraćen vlasniku, a policajac Gareth Philip je kazao da je bio vrlo prijateljski nastrojen
Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

Policija je tijekom rutinske ophodnje u britanskome Nottinghamshireu u nedjelju nedugo iza ponoći uhvatila Humboltovog pingvina koji je lutao selom Strelley, nakon što je pobjegao s obližnje farme.

Ptica po imenu Po-Po pobjegla je s farme i prešla kilometar po seoskoj cesti, piše BBC.

Pingvin je ubrzo vraćen vlasniku, a policajac Gareth Philip je kazao da je bio vrlo prijateljski nastrojen te da je pozirao njegovim kolegama za fotografiju.

Philip je rekao da su u istome britanskom selu policijski dužnosnici prošle godine spasili par otetih pingvina. U siječnju 2019. policija je na farmu stigla po dojavi, spasila pingvine te privela 23-godišnjeg muškarca iz Prestona zbog sumnje da je provalio na farmu.

Humboltovi pingvini (Spheniscus humboldt) naseljavaju Južnu Ameriku, a ime su dobili po morskoj struji u kojoj plivaju, nazvanoj po pruskome istraživaču Alexanderu von Humboldtu.

Premda ne spadaju u ugroženu životinjsku vrstu, na popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) svrstani su u kategoriju "osjetljivih", što znači da postoji opasnost od toga da u dogledno vrijeme postanu ugroženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 05:46