NEREDI U SUDANU

Policija suzavcem rastjerivala sudionike novog prosvjeda protiv ugovora s vojskom

Gotovo tjedni prosvjedi održavaju se u Sudanu otkad je vojni zapovjednik, general Abdel Fatah al-Burhan, preuzeo vlast
 -/Afp

Sudanske sigurnosne snage u ponedjeljak su u Khartoumu suzavcem rastjerivale sudionike novog prosvjeda protiv ugovora što su ga potpisale vojne vlasti i civilne skupine a trebao bi izvući zemlju iz političke krize, izvijestili su novinari AFP-a.

Gotovo tjedni prosvjedi održavaju se u Sudanu otkad je vojni zapovjednik, general Abdel Fatah al-Burhan, preuzeo vlast u listopadu 2021. i smijenio civilne čelnike.

"Prihvatit ćemo samo civilnu vladu", rekla je u ponedjeljak Samira Hassan, prosvjednica u sudanskome glavnom gradu, gdje su tisuće nezadovoljnika pozvale vojsku da se "vrati u vojarne".

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala mnoštvo, izvijestio je novinar AFP-a.

Prosvjednici se protive načelnom ugovoru koji su 5. prosinca potpisali vojska i civilne skupine, među kojima Snage za slobodu i za promjenu (FFC), čiji su predstavnici smijenjeni u puču 25. listopada 2021.

Ugovor, općenit i gotovo bez vremenskog okvira, analitičari i prodemokratski aktivisti ocijenili su "nejasnim" i "netransparentnim".

Pučem u listopadu 2021. spriječen je prijelaz prema civilnoj vlasti počet nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Omara al Bašira u travnju 2019. pod pritiskom vojske i ulice.

Prosvjednici su u ponedjeljak izašli na ulicu i kako bi obilježili točno četiri godine od početka prosvjeda koji su doveli do odlaska Omara al Bašira, koji je danas u zatvoru, a gotovo 30 godina je bio na vlasti.

"Na obljetnicu prosinačke revolucije, nadam se da će politički proces ispuniti zahtjeve i težnje sudanskih muškaraca i žena koji su prije četiri godine izašli na ulicu i nastavljaju borbu za mirnu budućnost, za demokraciju, ljudska prava i jednakost građana", napisao je na Twitteru UN-ov posebni izaslanik za Sudan, Volker Perthes.

Najmanje je 122 ljudi ubijeno, a tisuće su ozlijeđene u gušenju prosvjeda od prošle godine, rekli su medicinski izvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:41